România a fost condamnată pe parcursul anului 2010 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) pentru încălcarea dreptului la proprietate în 61 de cauze, suma totală a despăgubirilor impuse statului român ridicându-se la 3,6 milioane euro, a declarat subsecretarul de stat în MAE Răzvan-Horaţiu Radu, agentul guvernamental pentru CEDO.
Anul trecut, însă, a crescut numărul de cauze câştigate în faţa Curţii de la Strasbourg de statul român pe acest tip de speţă, pe fondul unei creşteri a numărului de plângeri, dar şi scăderi faţă de anii anteriori ale numărului condamnărilor, precum şi ale sumei totale a despăgubirilor care s-a ridicat, de exemplu, la aproximativ 12 milioane de euro pentru anii 2008 şi 2009.
"Hotărârea-pilot a Curţii în cauza Atanasiu şi alţii contra României din 12 octombrie 2010 oferă perspective rezolvării definitive a problemei dreptului de proprietate în materia caselor naţionalizate, piste de soluţionare a problemei, precum şi un termen de 18 luni de soluţionare", a subliniat oficialul MAE.
El a arătat că prin decizia premierului din 3 decembrie 2010 s-a constituit un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unui proiect de lege care să aplice recomandările Curţii din hotărârea-pilot, iar acest proiect aflat în prezent în faza de lucru va fi supus dezbaterii publice înainte de trimiterea în Legislativ.
Pe de altă parte, în cazul în care nu va fi rezolvată această problemă de către statul român în termenul prevăzut de 18 luni, începând din 12 ianuarie a.c., noua procedură a Curţii va ţine cont de plângerile repetitive şi va creşte semnificativ numărul de condamnări ale statului român în materia încălcării dreptului de proprietate, a avertizat subsecretarul de stat.
Totodată, oficialul MAE a arătat că anunţata listare la bursă a acţiunilor Fondului Proprietatea va fi un "pas util" în procesul de apărare a statului român la CEDO în cauzele de acest tip, deoarece Curtea a reţinut în ultimii ani că acest mod de despăgubire a foştilor proprietari reprezenta "un sistem teoretic şi iluzoriu", nu unul "practic şi efectiv".
În plus, MAE va organiza la Bucureşti în luna februarie a.c., în colaborare cu Consiliul Europei, o conferinţă internaţională cu tema "Restituirea proprietăţilor în concordanţă cu jurisprudenţa CEDO", la care vor fi prezenţi participanţi din 20 de state, obiectivele fiind prezentarea acestei problematici ca fiind una specifică statelor postcomuniste, nu doar României, precum şi prezentarea unor exemple de bune practici în materie din partea unor state cum ar fi Polonia şi Ungaria.
Despăgubiri de 43 de milioane de euro în perioada 2000-2009
România a plătit 43 de milioane de euro în perioada 2000-2009 ca despăgubiri fixate de hotărârile pronunţate împotriva sa de CEDO în cauze de încălcare a drepturilor de proprietate. De asemenea, potrivit bilanţului prezentat de oficialul MAE, în anul 2010 CEDO a analizat aproximativ 3.800 de plângeri îndreptate împotriva României, aproximativ 97% fiind respinse, 136 de hotărâri fiind de condamnare a statului român. Dintre acestea, 72 au constatat nerespectarea dreptului la un proces echitabil, 21 încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau tratamentelor inumane sau degradante (16 referitoare la condiţiile neadecvate de detenţie din penitenciare), 15 - nerespectarea dreptului la libertate şi la siguranţă.
În anul 2009, împotriva României se înregistraseră 11.950 de plângeri la CEDO, ţara noastră situându-se atunci pe locul trei în privinţa adresabilităţii cetăţenilor nemulţumiţi de hotărârile judecătoreşti în clasamentul celor 47 de state membre, fiind devansată de Rusia şi Turcia, însă în 2010 România nu s-a mai situat pe acest loc, după cum a precizat agentul guvernamental pentru CEDO.