22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CEDO obligă România să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex
CEDO obligă România să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis o plângere împotriva statului român formulată de Asociaţia ACCEPT şi de mai multe persoane prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenţia Curţii care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. Hotărârea vine după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor, formate din persoane de acelaşi sex.
În decizia de marţi, CEDO a constatat că România a încălcat Articolul 8 din Convenţie în privinţa „vieţii private”, cât şi a „vieţii de familie”.
CEDO a stabilit: „Curtea observă că atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent, nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate.
Curtea a ajuns deja la concluzia existenţei unei obligaţii pozitive în temeiul Articolului 8 din Convenţie de a asigura recunoaşterea şi protecţia juridică a cuplurilor de acelaşi sex şi a constatat o încălcare a acestei obligaţii în cauzele Oliari şi alţii şi Fedotova şi alţii. (...) Această obligaţie pozitivă nu ar trebui să depindă de circumstanţele naţionale. Obligaţia de a se asigura că reclamanţii aveau recunoaşterea şi protecţia juridică a familiilor lor respective este general aplicabilă în temeiul Convenţiei: reclamanţii - care constituiau de facto familii de acelaşi sex în România - aveau acelaşi drept la recunoaştere şi protecţie juridică în temeiul Articolului 8.
Curtea constată că niciunul dintre motivele de interes public invocate de Guvern nu prevalează asupra interesului reclamanţilor de a vedea relaţiile lor respective recunoscute şi protejate în mod corespunzător de lege.
Curtea concluzionează că statul pârât şi-a depăşit marja de apreciere şi nu şi-a respectat obligaţia pozitivă de a asigura dreptul reclamanţilor la respectarea vieţii private şi de familie a acestora”.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro că decizia CEDO nu este „o surpriză”, iar România ar trebui să adopte legislaţia privind parteneriatul civil. El s-a declarat însă sceptic că partidele îşi vor asuma gestionarea acestei probleme în an electoral.


Articole înrudite