Exportăm cu zor, pentru al ţării viitor! Acesta ar putea fi motto-ul României, chiar dacă pare neverosimil. Din cele 41 de judeţele ale României (Bucureşti şi Ilfov sunt luate împreună), 30 au o balanţă comercială pozitivă şi doar 11 sunt pe minus. Pe scurt, în 30 din judeţele ţării, valoarea exporturilor o depăşeşte pe cea a importurilor. Econtext.ro a realizat o analiză privind puterea comercială a fiecărui judeţ din România: valoarea exporturilor şi importurilor din fiecare judeţ din ţară şi diferenţa dintre acestea (soldul comercial). Datele se referă la prima lună din acest an, fiind cele mai recente date, şi exprimă tendinţa din ultima perioadă pentru toate judeţele ţării.
Deficit comercial de 190 de milioane de euro în ianuarie
În total, exporturile din România au însumat în ianuarie 3,42 de miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 3,61 miliarde de euro. De unde rezultă că România a înregistrat un deficit comercial de 190 de milioane de euro în prima lună a anului. După cum precizăm anterior, 30 de judeţe au fost pe surplus, au exportat mai mult decât au importat. În schimb, în 11 judeţe, situaţia a fost exact pe dos: importurile au depăşit valoarea exporturilor.
Bucureşti, gaura neagră a comerţului românesc
În fruntea celor 11 judeţe care au consemnat deficit comercial se află chiar Capitala ţării, Bucureşti. În ianuarie, Bucureşti a vândut în străinătate mărfuri în valoare de 499,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă o şeptime din totalul exporturilor româneşti în acest interval de timp. Până aici, totul e bine. Din păcate, vestea rea vine când ne uităm la cât a importat Capitala: aproape 1 miliard de euro! Da, în această primă lună a anului, companiile bucureştene au importat mărfuri în valoare de 992,6 milioane de euro. Ceea ce înseamnă circa 28% din valoarea totală a importurilor realizate de România. Practic, Bucureştiul produce o şeptime din exporturi, dar şi aproape o treime din importuri. Fără Bucureşti, România ar fi pe plus.
Cele mai mari performanţe comerciale
Argeş este cel mai performant judeţ din România după valoarea soldului comercial. Cu alte cuvinte, Argeş consemnează cea mai mare diferenţă dintre exporturi şi importuri: 119 milioane de euro, la exporturi de 359,2 milioane de euro şi importuri de 240,2 milioane de euro. Surprinzător, Olt este pe a doua poziţie, cu o performanţă de 52,3 milioane de euro în luna ianuarie. Sibiu este, iarăşi, un judeţ care vinde mai mult decât cumpăra, fiind pe a treia poziţie în topul comercial în funcţie de valoarea soldului, care este de 35,8 milioane de euro.
După avansul exporturilor faţă de importuri, cele mai performante judeţe sunt: Olt (unde valoarea exporturilor e de aproape trei ori mai ridicată decât cea a importurilor), Alba, Călăraşi (care are cea mai bună paritate exporturi-importuri, primele fiind de aproape 3 ori şi jumătate mai mari decât ultimele).
Exporturi-importuri
Dacă avem în vedere strict valoarea exporturilor, Bucureşti este pe primul loc. Capitala este urmată de Argeş, respectiv Timiş (unde valoarea exporturilor a fost de 271,1 milioane de euro). Următoarele poziţii sunt ocupate de Constanţa (224,3 milioane euro), Bihor (187 milioane euro), Cluj (186,4 milioane euro) etc. O singură precizare importantă: judeţul Bihor are exporturi mari, dar oraşul este extrem de sărac iar salariul mediu este cel mai scăzut din toată ţara.
La polul opus, la importuri, după Bucureşti, urmează: Argeş (240,2 milioane euro), Constanţa (212,5 milioane euro), Cluj (181,1 milioane euro), Bihor (172,3 milioane euro).
Judeţele cu cea mai slabă infrastructură comercială
Din nefericire, există câteva judeţe care aproape că nu contează când vine vorba de comerţ. Cea mai scăzută putere comercială o are judeţul Gorj, unde exporturile au o valoare de doar 3,5 milioane de euro, iar importurile valorează 2,6 milioane de euro. Comparativ cu Bucureşti, exporturile Gorjului sunt de aproape 150 de ori mai reduse. Mai mult, exporturile sale valorează cât patru-cinci case de lux din România. Din păcate, nu este singurul. Giurgiu exportă de 6,4 milioane de euro şi importă de 9,2 milioane de euro. De altfel, Giurgiu este cel mai sărac judeţ din ţară. Alte judeţe similare: Mehedinţi, Teleorman, Vaslui,Tulcea.