23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
August - luna deciziilor de recalculare a pensiilor. Când vin deciziile şi pensiile recalculate
August - luna deciziilor de recalculare a pensiilor. Când vin deciziile şi pensiile recalculate

Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie, între 15 şi 31 august. 

Peste trei milioane de pensionari urmează să primească pensiile majorate peste o lună de zile, adică de la 1 septembrie. Deciziile de recalculare vor fi livrate personal de poştaşi, iar în cazul în care beneficiarii nu vor fi acasă, acestea se vor putea ridica de la oficiile poştale şi, ulterior, de la casele teritoriale de pensii.

Apoi, începând cu data de 2 septembrie şi până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor. Cei care vor încasa primii pensia recalculată sunt cei care primesc pensia prin poştă. Abia începând cu 12 septembrie  vor fi alimentate şi cardurile pentru cei care încasează pensiile prin bancă.


După recalcularea din septembrie, urmează şi cea de a doua recalculare, care se va pune în aplicare din februarie 2025, când vor beneficia pensionarii care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale.
În plus, pe 1 ianuarie 2025 va avea loc o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei şi un plus de 50% din câştigul salarial mediu brut pe economie.

Calendarul majorării pensiilor

15-31 august - livrarea deciziilor de pensionare după recalculare

2-15 septembrie - distribuirea prin poştă a pensiilor 

12 septembrie - virarea pensiilor pe card

1 ianuarie 2025 - indexarea pensiilor cu rata inflaţiei

februarie 2025 - finalizarea celei de-a doua recalculări.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislaţia anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referinţă este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% şi este de 2.032 lei.


Articole înrudite