05 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Au fost declasificate documentele despre campania lui Călin Georgescu prezentate în şedinţa CSAT
Au fost declasificate documentele despre campania lui Călin Georgescu prezentate în şedinţa CSAT


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a declasificat documente de la instituţiile de apărare şi securitate vizând campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu.
”Totodată, precizăm că Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din data de 28 noiembrie 2024 a fost transmisă, la finalul şedinţei, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Autorităţii Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a întreprinde de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în şedinţa CSAT”, se arată în mesajul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit documentelor, SRI a informat că reţeaua de 25.000 de conturi prin care era promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu două săptămâni înainte de alegeri. Peste 700 de conturi au fost create din 2016 şi au avut o activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024. Modul de operare era menit să îngreuneze identificarea conturilor ce aparţineau reţelei. În document se menţionează şi că activitatea conturilor de TikTok a fost organizată pe Telegram şi pe Discord, unele grupuri fiind înfiinţate încă din 2022. 

SRI subliniază şi aspecte referitoare la mecanismele de finanţare a campaniei electorale, confirmând implicarea lui Bogdan Peschir în finanţarea promovării lui Călin Georgescu. Mai exact, potrivit informaţiilor transmise de TikTok către SRI, acesta ar fi plătit peste 380.000 de dolari unor conturi care îl promovau pe candidatul independent,  prin aplicaţia FameUP. 
Una din metodele de atragere a influencerilor români pentru promovarea lui Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip.

Serviciile de informaţii menţionează si un număr mare de atacuri cibernetice ruseşti asupra sistemelor AEP, peste 85.000, anterior alegerilor. Atacurile au continuat şi în ziua scrutinului, fiind utilizate sisteme informatice din 33 de ţări. De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate.

În 24 noiembrie, canalul de Telegram Propagator avea 1088 de abonaţi, iar în 1 decembrie – ziua alegerilor parlamentare – 5005, o creştere de 600 de membri faţă de ziua anterioară. Conform datelor furnizate de TikTok autorităţilor române, în 28 noiembrie, ulterior creării canalului de Telegram Propagator, au fost înregistrate 76 de conturi noi, având ca rol exclusiv promovarea lui Călin Georgescu.  

Reprezentanţii TikTok au mai precizat că acest cont – @propagatorrcg- a fost creat în 15 iunie 2024 şi avea în 28 noiembrie 3.755 de abonaţi care erau instruiţi privind distribuirea de videoclipuri şi postări şi lăsarea de comentarii utilizând anumite # pe platformele Facebook, Youtube şi TikTok.

SRI menţionează că au fost detectate 2 tipare de promovare: 1183 de conturi au utilizat „#cg11” în toate clipurile postate pe TikTok. Dintre acestea 1057 erau înregistrate pe TikTok după crearea canalului de Telegram, iar 76 au fost create şi utilizate exclusiv cu intenţia de a posta conţinut de promovare, restul fiind asociate unor persoane reale care postau voluntar conţinut pro-Călin Georgescu. Conturile au utilizat un şir de emoticoane specifice însoţite de numele candidatului pentru exploatarea algoritmilor platformei. SRI mai spune că au fost utilizate conturi TikTok care au utilizat în fals sigla SRI şi titulara Brigada Antiteroristă şi care afişau mii de urmăritori şi peste 1000 de mii de like-uri.

SRI mai spune că cei implicaţi în campania de promovare cunosc foarte bine politicile de securitate ale TikTok ştiind cum să le eludeze, iar „în spate este o firmă foarte bună de digital marketing”.

De asemenea, ăn documentele desecretizatem se arată că a existat şi o promovare masivă pe TikTok pentru susţinerea POT, partidul care l-a susţinut pe Călin Georgescu.  


Articole înrudite