De la Prinţul Charles al Marii Britanii la Alexander Roy-Chowdhury, un aristocrat austriac de origine maghiară care a reabilitat recent o casă de oaspeţi din satul Zăbala din Covasna, o serie de aristocraţi europeni sunt interesaţi de Transilvania, relevă un reportaj realizat de Bloomberg în legătură cu acest „fenomen”.
"În pofida circumstanţelor dificile, încercăm să construim un turism sustenabil şi o afacere forestieră şi să creăm un mediu care îi ţine pe tineri aici", spune Roy-Chowdhury, care încearcă să ofere castelului Mikes, confiscat în trecut de comunişti, o nouă viaţă şi să creeze locuri de muncă în Zăbala.
La circa 100 de km de Zăbala se află Castelul Kalnoky din Micloşoara, pe care Prinţul Charles îl vizitează frecvent. Cea de-a 25-a generaţie a familiei Kalnoky, ai cărei membri au inclus un prim-ministru al Imperiului Austro-Ungar, s-a întors în Transilvania pentru a administra moşia şi casele de oaspeţi care deservesc în principal turişti austrieci şi germani.
Aristocraţii au fost alungaţi în timpul regimului comunist în 1949, iar la aproape 65 de ani de atunci România a devenit o oportunitate atractivă pentru investiţii, nu doar datorită bogăţiilor sale naturale şi culturale, ci şi datorită competitivităţii sale tot mai mari. Vizita Prinţului Charles la Micloşoara a atras atenţia media asupra a ceea ce are de oferit România în privinţa turismului rural.
Infrastructura mai dezvoltată şi disponibilitatea unei forţe de muncă bine calificată sunt esenţiale în atragerea investitorilor în Transilvania, care este o importantă regiune agricolă, afirmă Neil Shearing, economist-şef la Capital Economics Ltd.
În afara problemelor tradiţionale cu care se confruntă investitorii, aristocraţii europeni întâmpină sarcina dificilă de a dezvolta din nou proprietăţi aflate în zona afectate de sărăcie. De asemenea, ei ajung deseori prinşi în dispute juridice cu statul în privinţa restituirilor.
"A fi aristocrat nu înseamnă că ai mijloace de a face afaceri. Înseamnă mai mult o mentalitate, o atitudine", spune Roy-Chowdhury. "Problema restituirilor trebuie rezolvată, altfel chestiunea proprietăţii rămâne discutabilă, iar o ţară cu un mediu discutabil privind proprietatea nu este foarte atrăgătoare pentru investitorii străini", adaugă el.
În iunie, Prinţul Charles a făcut apel la România să-şi conserve tradiţiile rurale, spunând că acest lucru ar putea ajuta la sprijinirea economiei, aminteşte sursa citată.