25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aplicaţia care oferă fermierilor informaţii despre vreme şi prognoze agrometeorologice
Aplicaţia care oferă fermierilor informaţii despre vreme şi prognoze agrometeorologice
Fermierii români - şi nu numai ei - vor putea beneficia pentru suma de 9,95 euro/an de informaţii utile despre starea vremii şi prognoze agrometeorologice din orice locaţie din România, cu ajutorul aplicaţiei Inovagria Meteo, lansată recent de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Siveco România.
"Este nevoie de acest tarif pentru întreţinerea aplicaţiei şi a transmisiei de date şi îmbunătăţirea din punct de vedere tehnic. Datele sunt venite de la cele 160 de staţii meteo din cadrul ANM, iar modelul este de 35.000 de puncte de grilă, în toată ţara, astfel încât acurateţea datelor meteorologice elaborate în cadrul modelului de prognoză să acopere foarte multe localităţi. Astfel, fiecare utilizator, indiferent unde se află, poate beneficia de informaţii utile de prognoză, din oră în oră, pentru 9,95 euro pe an pentru orice locaţie pe care şi-o doreşte din România", a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, într-o conferinţă de presă. 
În ceea ce priveşte dezvoltarea ulterioară, Mateescu susţine că va exista şi o componentă de sezon a acestei aplicaţii, cu o actualizare în fiecare zi de luni, pentru următoarele două săptămâni.
"În ceea ce priveşte dezvoltarea ulterioară, am venit şi cu o componentă de sezon, luăm în considerare prognoza, cu o actualizare în fiecare zi de luni, pentru următoarele două săptămâni, pentru că ne dorim ca fermierul să poată să îşi planifice utilajele pentru următoarele două săptămâni sau când să îşi declanşeze perioada de însămânţare optimă, în funcţie de evoluţia datelor meteorologice", a spus Mateescu. 
Prezentă la eveniment, ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, a declarat că acest soft este extraordinar de important pentru toţi producătorii agricoli din România, pentru că vor putea să vadă pe telefon exact care este starea vremii, astfel încât să poată să prevină orice eveniment ce ar putea aduce pagube.
"Cred că este un program, un soft extraordinar de important pentru toţi producătorii agricoli. Proiectul, care a fost implementat de ANM şi de firma Siveco, este valabil pentru toţi cei care au activităţi în domeniul agriculturii, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt la munca pe câmp. Este important că au posibilitatea, având aplicaţia pe telefon, să vadă exact care este starea vremii, astfel încât să poată preveni orice eveniment care ar putea duce la pagube în propria desfăşurare de activitate agricolă", a spus Gavrilescu.
Întrebată de ce nu s-a putut realiza până acum o astfel de aplicaţie, ministrul a răspuns: "Dezvoltarea IT-ului din ultima perioadă este cea care ne-a ajutat".
"Dacă acum 20 de ani IT-ul avea aceeaşi rapiditate în dezvoltare, bineînţeles, cred că de acum 20 de ani aveam parte de această aplicaţie, dar, după cum vedeţi, niciodată nu este târziu", a spus ministrul Mediului.
La rândul său, Doina Binig, vicepreşedinte strategie Siveco România, a subliniat că Inovagria Meteo este doar o componentă a aplicaţiei informatice Inovagria, compania dezvoltând de mai bine de zece ani aplicaţii informatice pentru sectorul agricol.
"Munca colegilor mei de la Siveco a făcut ca să putem lansa astăzi componenta Meteo a aplicaţiei informatice Inovagria. Siveco dezvoltă de peste 10 ani aplicaţii informatice pentru sectorul agricol şi de mai bine de doi ani am început să investim într-o platformă performantă pe care am lansat-o în cadrul Indagra anul trecut. (...) Această platformă este sută la sută românească şi integrată, are o serie de module cum ar fi rotaţia culturilor, registrul electronic al animalelor, gestionarea contractelor de arendă, practic oferă sprijin fermierilor în managementul operaţional al fermelor. Practic, cu un singur click, utilizatorii vor avea informaţii din oră în oră, prognoza pe trei zile, rezerva de apă şi deficitul de apă din sol pentru fiecare locaţie, buletin agro la nivel regional istoric meteorologic, dar şi indicatorii de risc pentru fermieri", a spus vicepreşedintele Siveco.
Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe Google Play şi utilizată timp de o săptămână, respectiv până pe 14 septembrie. 
Aplicaţia Inovagria oferă utilizatorilor acces, de oriunde şi oricând, la o serie de date meteo şi agrometeo importante, precum: condiţiile meteo pentru orice loc din România, prognoza meteo specializată pentru următoarele 24 de ore şi pe 3 zile pentru orice locaţie din România, temperatura aerului şi a solului, dar şi minima şi maxima zilei, cantitatea de precipitaţii, umiditatea aerului şi umiditatea solului, presiunea atmosferică, viteza vântului şi rafala maximă a vântului, rezerva de apă din sol pentru cultura de grâu şi porumb şi buletinul agrometeorologic, avertizări imediate de vreme severă la nivel de localitate, fenomene de risc, istoric meteorologic pentru fiecare staţie meteo.

Articole înrudite