Cea de-a 57-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a NATO începe vineri, la Bucureşti, reuniunea urmând a se desfăşura la Palatul Parlamentului. La eveniment, care are loc în perioada 7-10 octombrie, sunt aşteptaţi peste 400 de delegaţi şi câteva sute de jurnalişti.
Manifestarea va beneficia de măsuri de securitate de nivelul adunărilor parlamentare, în acest scop asigurându-se măsuri specifice în zona Aeroportului Internaţional 'Henri Coandă', pe traseele de deplasare, pentru spaţiile de cazare a participanţilor şi în zonele de desfăşurare a activităţilor oficiale.
De asemenea, s-a stabilit menţinerea nivelului de alertă teroristă, astfel încât acesta va rămâne la nivelul 'PRECAUT' şi în intervalul 7-10 octombrie 2011.
În perioada desfăşurării evenimentului, în Palatul Parlamentului vor avea acces doar persoanele cu ecusoane special tipărite pentru această manifestare, iar vizitele turistice vor fi suspendate în zilele în care va avea loc manifestarea.
Delegaţii la Adunarea Parlamentară a NATO vor beneficia, duminică, de o recepţie la Opera Naţională Bucureşti, unde va fi pus în scenă spectacolul "Don Quijote-Made in Romania" în care va juca actorul Dan Puric, potrivit organizatorilor spectacolului. Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a arătat că la această recepţie, organizată de Senat, au fost invitaţi şi membrii Biroului permanent şi liderii de grup, împreună cu anumite personalităţi.
Sâmbătă vor fi organizate de Camera Deputaţilor două dineuri, unul pentru şefii delegaţiilor de la Adunarea Parlamentară NATO şi unul pentru secretarii delegaţiilor.
Însoţitorii delegaţilor la Adunarea Parlamentară a NATO vor avea un program special la Sinaia şi Bucureşti, de organizarea căruia se va ocupa Senatul.
Investiţii şi organizare deosebite
Pentru organizarea Adunării Parlamentare a NATO au fost cheltuiţi aproape 10.000.000 de lei, iar investiţiile au vizat, printre altele, achiziţionarea unor sisteme de aer condiţionat, iluminat şi ceasoficare, a opt microbuze noi şi reamenajarea unor grupuri sanitare.
Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a dat detalii, zilele trecute, într-o conferinţă de presă, despre organizarea acestui eveniment, prezentând şi o parte dintre investiţii. Pentru acest eveniment Guvernul a suplimentat, în luna mai, prin hotărâre, bugetul pe 2011 al Senatului cu 11.037.000 de lei, iar pe cel al Camerei Deputaţilor - cu 12.086.000 de lei. Potrivit secretarului general al Camerei, din suma alocată acestui for legislativ pentru Adunarea Parlamentară a NATO, până în prezent au fost folosiţi 9.965.000 de lei, urmând ca 1.200.000 de lei să fie cheltuiţi pe utilităţi, compartimentări, închirieri de autobuze, două mese de protocol şi alte lucruri menite să "satisfacă cerinţele de organizare a acestui eveniment".
Barbu a precizat că printre cele mai importante investiţii realizate până în prezent se numără achiziţionarea celor opt microbuze Mercedes cu care delegaţii vor fi transportaţi de la hotelurile la care sunt cazaţi la Parlament, care au costat 1.900.000 de lei, reparaţiile de la cele şapte cabine de traduceri cu posibilitate de traducere în opt limbi sau cele zece instalaţii de aer condiţionat, pentru achiziţionarea şi montarea cărora s-au plătit 143.000 de lei plus TVA.
Pentru acest eveniment, sala de plen a Camerei a fost dotată cu sistem de ceasoficare, microfoane pentru fiecare loc din sală şi un nou sistem de iluminat controlat prin intermediul unui calculator. Prin acest sistem de iluminat, potrivit lui Barbu, se va face o economie de 150.000 de lei pe an, iar investiţia va fi amortizată în doi ani. În plus, participanţii la AP NATO vor putea accesa internetul în trei zone de internet cafe. Secretarul general al Camerei a arătat că delegaţii care vor participa la acest eveniment nu vor beneficia de meniuri speciale şi că vor plăti pentru ceea ce vor mânca. El a precizat, totuşi, că vor fi oferite două dineuri pentru şefii de delegaţii de către Camera Deputaţilor, iar Senatul va organiza o recepţie. În plus, Barbu a menţionat că trei participanţi la eveniment, care au alergii alimentare, vor beneficia de meniuri speciale. El a adăugat că însoţitorii delegaţilor la Adunarea Parlamentară a NATO vor avea un program special la Sinaia şi Bucureşti, de organizarea căruia se ocupă Senatul. În ceea ce priveşte securitatea participanţilor la eveniment, Barbu a spus că se va recurge, în general, la eliberări de intersecţii pe traseu, iar invitaţii speciali vor avea maşini însoţitoare.
La sosirea la Parlament, microbuzele care asigură transportul delegaţilor de la hoteluri vor fi verificate cu câini specializaţi. De altfel, la prezentarea făcută de Gheorghe Barbu a fost organizată şi o demonstraţie în acest sens, un ciobănesc belgian Spike, alături de un instructor de câini din cadrul SPP, verificând unul din cele opt microbuze achiziţionate de Parlament pentru Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord-Atlantice. Secretarul general al Camerei a precizat că toţi participanţii la eveniment vor trece prin filtrul de control la intrarea în Parlament, cu excepţia unor personalităţi, dar că această procedură nu este încă definitivată. Gheorghe Barbu a subliniat că nu au existat cereri speciale din partea delegaţiilor şi anumite dotări sau solicitări au fost convenite cu secretariatul Adunării Parlamentare NATO.