78% din populaţia României consideră că discriminarea de pe piaţa muncii este răspândită, relevă un studiu realizat de CURS în perioada 30 aprilie- 18 mai şi dat publicităţii joi. Totodată, 68% dintre respondenţi sunt de părere că faţă de acum 5 ani discriminarea de pe piaţa muncii din România este mai răspândită.
Unu din trei angajaţi nu ar face nimic dacă ar fi discriminat la locul de muncă, iar mai puţin de una din 10 persoane s-ar adresa unui avocat dacă ar fi discriminată la angajare sau la locul de muncă şi una din două persoane s-ar adresa şefului de la locul de muncă pentru depunerea unei plângeri în caz de discriminare.
Potrivit studiului, pentru bărbaţi vârsta de peste 40 de ani sau sub 25 de ani sunt principalele impedimente în găsirea unui loc de muncă, iar pentru femei de la 40 de ani în sus vârsta poate constitui un impediment.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului "Egalitatea la angajare şi la locul de muncă. Campanie de informare şi conştientizare în vederea schimbării atitudinii sociale şi stereotipurilor la angajare şi la locul de muncă rezultatele Barometrului de incluziune socială la locul de muncă" derulat de Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Blocul Naţional Sindical.