04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În statele membre UE se află aproximativ 2,5 - 2,7 milioane de imigranţi români, apreciază Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul celei mai recente ediţii a Raportului asupra imigraţiei, dat luni publicităţii la Paris, în cadrul unei conferinţe la care a luat parte şi secretarul general al OCDE, Angel Gurria.
În 2008, circa 61.400 de români au emigrat în UE pe baza unor contracte temporare de muncă, ceea ce a însemnat o creştere de 11 la sută faţă de 2007. Dintre aceşti emigranţi români, 47.000 au plecat în Germania şi 5.400 în Spania.
Sumele trimise în România de emigranţi au atins cel mai mare nivel în 2008 (9,4 miliarde USD), conform unui studiu al Băncii Mondiale citat de raportul OECD, dar au scăzut brusc în 2009.
Numărul imigrărilor în România rămâne redus (10.000 de persoane în 2008, cu 5 la sută mai mult decât în anul precedent. Numărul total al permiselor de muncă eliberate străinilor a fost de 76.700 în 2008, cu 30 la sută mai mult decât în 2007. Dintre aceştia, o treime sunt cetăţeni din ţările membre UE, 24 la sută fiind din Italia şi 18 la sută din Germania, dar principala ţară de origine a imigranţilor din România rămâne Moldova.
În Europa, migraţia reprezentat 44 la sută din totalul migraţiei înregistrate în ţările membre OCDE, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi Italia fiind principalele ţări spre care s-au îndreptat emigranţii.
În prezent, din OCDE fac parte Australia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Chile, Coreea, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Turcia şi Ungaria. Cele 31 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60 la sută din economia mondială, 70 la sută din comerţul mondial şi 20 la sută din populaţia lumii.

Articole înrudite