25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziua Origami - O zi specială pentru fanaticii plierii hârtiei
Ziua Origami - O zi specială pentru fanaticii plierii hârtiei

11 noiembrie, Ziua Origami, este o zi specială pentru toţi acei fanatici ai plierii hârtiei, adică pentru cei care se întâmplă să iubească arta de a crea lucruri frumoase chiar şi din pânză, bancnote, şerveţele sau orice altceva care poate fi cutat si îndoit.
Arta plierii hârtiei pare să se fi născut concomitant  în mai multe locuri din lume, în Europa, China şi Japonia. Această formă specială de artă a însoţit tradiţii şi sărbători de orice fel, inclusiv înmormântări, zile de naştere, nunţi şi multe altele. Numit iniţial „orikata”, origami îşi are originea în Japonia încă din anul 105 d.Hr., în timp ce, potrivit altora, Origami, care provine din cuvintele japoneze, „ori” înseamnă „pliere” şi „kami” care înseamnă „hârtie”, îşi are originea în Japonia în al VI-lea, unde pentru o perioadă lungă de timp a fost păstrat  pentru ceremoniile religioase. Până în secolul al XVII-lea, origami a devenit  ceva curent în societatea japoneză şi a fost folosit în scopuri decorative şi ceremoniale.
Prima referire istorică cunoscută la un model de hârtie este într-o poezie, în care se face descrie un fluture legat de nunţile Shinto. Dar acesta este doar unul dintre multele moduri în care au fost folosite aceste modele elegante.
În Europa, împăturirea şerveţelului a fost  la un moment dat o mare pasiune şi o tradiţie răspândită în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, ca semn de a fi o bună gazdă, un obicei care, din păcate, avea să se estompeze în cele din urmă.
Când Japonia şi-a deschis graniţele la sfârşitul anilor 1800, au început să încorporeze tehnici germane de pliere a hârtiei şi aceste două lumi s-au unit.
Cu mult timp în urmă, în Japonia, hârtia era un produs realizat manual numai pentru familiile bogate. În corespondenţa trimisă, expeditorul nobil includea adesea o bucată de hârtie împăturită complicat împreună cu scrisoarea în sine. Folosind un material atât de valoros ca simplu decor, familiile bogate  puteau demonstra accesul la astfel de lux. Pe măsură ce timpul a trecut şi hârtia a devenit disponibilă şi pentru oamenii obişnuiţi, origami a devenit o caracteristică obişnuită a ceremoniilor familiale, cum ar fi nunţile şi zilele de naştere.
Deşi are o geneză  neclară, în ziua de azi, origami este folosit şi ca un far de speranţă, tradiţia de a plia o mie de cocori de hârtie fiind un ajutor spiritual pentru persoanele care se află în spital şi luptă împotriva cancerului.
Această tradiţie a venit din povestea unei fete tinere, Sadako Sakasi, care a făcut leucemie la 10 ani după ce bomba atomică a fost aruncată asupra oraşului său, Hiroshima, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce se afla internată în spital, a auzit că o persoană bolnavă care a pliat 1.000 de piese de hârtie se face bine mai repede, aşa că a decis să o facă. Sadako a reuşit să plieze doar 644 de macarale de hârtie înainte de moartea sa tragică.
Dar oamenii din întreaga lume au auzit povestea ei şi au fost inspiraţi, s-au unit pentru a construi Monumentul Păcii pentru Copii din Hiroshima. Până astăzi, copiii din întreaga lume trimit cocori de hârtie pentru a fi plasaţi la monument în amintirea lui Sadako.
Datorită acestei poveşti, răbdarea şi atenţia la detalii care sunt inerente în arta plierii hârtiei au ajuns să simbolizeze un far de pace, vindecare şi speranţă pentru lume.
În timp ce în mod tradiţional origami implică doar plierea hârtiei şi nu poate include utilizarea de foarfece sau cuţite, artiştii moderni nu fac nicio distincţie între sculpturile care sunt realizate doar prin plierea hârtiei şi kirigami - o variaţie a origami care creează modele prin tăiere şi lipire.
Dacă nu aţi încercat niciodată origami, poate astăzi este ziua în care să învăţaţi.
Să ridici o bucată de hârtie şi să începi să o pliezi în ceva uimitor nu este chiar atât de simplu însă există o mulţime de oportunităţi de a folosi resurse online şi cărţi din bibliotecă pentru a începe să faci creaţii uimitoare.
Începeţi cu acesta, care este unul dintre cele mai recunoscute modele de origami din întreaga lume! VEZI GALERIA DE IMAGINI DE MAI JOS! ↓


Articole înrudite