Cel mai înalt „turn” din Europa format din ouă de Paşti pictate manual poate fi admirat în Piaţa Freyung din Viena până în data de 6 aprilie, informează EFE, într-o relatare despre această inedită acţiune ajunsă la cea de-a 26 ediţie consecutivă.
Potrivit Biroului de Turism din capitala Austriei, tradiţionalul Târg de Paşti din Freyung are în acest an 40.000 de ouă pictate, graţie, în special, celor 120 de angajaţi ai firmei Peter Priess, fondată în 1975, care se axează pe realizarea de decoraţiuni pentru diferite serbări, cu accent pe Crăciun şi Paşti.
Oul şi iepuraşul sunt vedetele acestei sărbători şi, de aceea, abundă în această perioadă, sub cele mai variate forme, compoziţii şi culori în magazine, târguri şi cofetării. Conform credinţelor şi obiceiurilor din numeroase ţări europene, oul, ca şi iepurele, sunt simboluri ale fertilităţii, dragostei şi vieţii. După ce iarna s-a sfârşit, păsările migratoare revin din ţările calde la cuiburile lor şi îşi depun ouăle, pregătind astfel apariţia viitoarelor generaţii de zburătoare. O altă posibilă explicaţie pentru valenţele simbolice ale oului de Paşti este legată de Ishtar, venerată de mesopotamieni ca zeiţă a dragostei şi războiului, a vieţii şi a fertilităţii, şi care s-ar fi născut dintr-un ou. Tradiţia creştină a adoptat oul ca dovadă de „viaţă nouă” adusă de învierea lui Cristos şi de aici provine obiceiul de a dărui şi de a mânca ouă de Paşti, explică EFE.
Un alt târg de Paşti celebru din Viena este cel de la Palatul Schönbrunn, considerat a fi cel mai romantic, în care vizitatorii de pot delecta cu produsele artizanale şi culinare prezentate de peste 60 de expozanţi. Ateliere cu iepuraşi de Paşti sunt organizate pentru copii, iar adulţii se pot bucura de concertele „Jazz at the Easter Market”.
Pentru duminica Paştelui, Viena invită publicul în miticul său parc de distracţii, Prater, unde va avea loc o paradă, se va putea asculta muzică live şi se vor organiza spectacole de teatru, divertisment şi magie pentru copii.