22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vestigiile unei structuri arheologice au fost descoperite în situl naşterii lui Buddha, în Nepal, permiţând pentru prima oară datarea ştiinţifică a vieţii acestuia şi analiza felului în care a apărut budismul în secolul al VI-lea î.e.n., au anunţat luni arheologii britanici, citaţi de AFP.
Potrivit tradiţiei budiste, Siddharta Gautama, devenit apoi Buddha, s-a născut la Lumbini, în timp ce mama lui însărcinată se afla pe drum pentru a merge la părinţii ei. Ea ar fi strâns ramurile unui copac în timpul naşterii.
Săpăturile realizate la templul Maya Devi din Lumbini au permis descoperirea vestigiilor unei structuri din lemn, până atunci necunoscută, care fost datată ştiinţific în secolul al VI-lea î.e.n., a anunţat arheologul Robin Coningham de la Universitatea Durham din Marea Britanie. "Este o descoperire majoră", a adăugat coordonatoul săpăturilor, realizate în colaborare cu nepalezul Kosh Prasad Acharya, într-o conferinţă telefonică organizată de National Geographic Society la Washington. "Avem dovada celui mai vechi sanctuar budist din lume, iar dovada arată faptul că acel sanctuar era construit în jurul unui copac", a adăugat arheologul.
Arheologii au descoperit astfel, efectuând săpături sub un templu din cărămidă, că acea structură era un sanctuar al alteia. Mai multe gropi pentru stâlpi au fost descoperite, iar acestea delimitează un spaţiu "care a fost mereu deschis în faţa elementelor naturii şi nu a fost niciodată închis sub un acoperiş", a precizat Robin Coningham. În plus, descoperirea şi analiza "rădăcinilor de arbori pietrificaţi arată că acest spaţiu era descoperit, pentru că un arbore se afla la origine în acel loc", a adăugat arheologul.
Cea mai veche structură asociată budismului descoperită până acum la Lumbini data din secolul al III-lea î.e.n., au precizat oamenii de ştiinţă. Situl Lumbini, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO, este unul dintre locurile de pelerinaj cele mai importante din religia budistă, fiind frecventat de un milion de persoane în fiecare an.
Religia budistă numără circa 500 de milioane de credincioşi pe plan mondial.
Săpăturile arheologice, ale căror rezultate au fost publicate în numărul din luna decembrie al revistei Antiquity, au fost finanţate de Guvernul japonez şi de cel nepalez şi coordonate de cercetători de la universităţile Durham şi Stirling din Marea Britanie, în parteneriat cu National Geographic Society.


Articole înrudite