15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unde poţi face yoga
Unde poţi face yoga

Aflată în plină expansiune în ţara noastră, tot mai mulţi români au descoperit tainele meditaţiei şi au luat cu asalt studiourile de yoga.
Cu toate aceste, există persoane care se plâng de studio-urile în care practică yoga sau chiar de instructorii cu care petrec ore bune pentru relaxare. Profesoara de yoga Dana Ţupa afirmă că alegerea atât a unei şcoli de yoga, cât mai ales unui profesor experimentat, a devenit o provocare pentru mulţi pasionaţi ai acestui stil de viaţă şi recomandă iubitorilor de yoga să ia în calcul următoarele recomandări:
1. Studio de yoga sau centru de fitness unde se face şi yoga? Există argumente care susţin ambele variante, în funcţie de ceea ce doreşti să obţii prin practica ta. Centrele de fitness din România înglobează pe lângă activitatea de bază şi şedinţe yoga variate. Natura unui centru de fitness impune însă şi stilul dominant, sportiv, activ, dinamic, menit să îţi tonifice corpul, să îl flexibilizeze. Adeseori însă, în aceste spaţii unde se desfăşoară în paralel şi alte activităţi, nu este suficient de multă linişte pentru o interiorizare şi relaxare optimă. Dacă însă, pe lista căutărilor tale se află partea mai profundă a practicii, ce înglobează pe lângă latura fizică şi cea de meditaţie, interiorizare, autocunoaştere, atunci se recomandă un spaţiu consacrat, încărcat cu energia meditaţiei, unde poţi beneficia din plin de linişte, relaxare şi interiorizare.
2. Verifică dacă şcoala sau studioul respectiv are sau nu acreditare la nivel international! “Experţii yoga recomandă ca, atât studioul, cât şi profesorii de yoga să fie acreditaţi de foruri internaţionale specializate, acreditare ce se obţine doar în urma participării la cursuri de instructori, în şcoli specializate. Cele mai renumite foruri de Yoga din lume, ce oferă girul unei şcoli, sunt Yoga Alliance International USA şi Yoga Alliance UK, chiar în această ordine. Din nou, dacă ai vrea să faci ceva important pentru tine, ai alege o şcoală care să îţi inspire încredere, soliditate şi stabilitate, aşa că alege pe cei de top şi în domeniul yoga. Pe site-urile forurilor mai sus menţionate sunt listate şcolile acreditate din România, dar şi din lume”, explică profesoara de yoga.
3. Înainte de a decide, verifică mai multe studiouri şi în cadrul aceluia, mai multe sedinţe. “Majoritatea studiourilor oferă spre testare, fie şedinţe gratuite, fie un timp limitat, în care să poţi ‘’degusta’’ din ceea ce se petrece la acea sesiune, sau pur şi simplu să îţi dai seama dacă ai o chimie cu instructorul respectiv, fără să pierzi timp şi bani inutil. Este însă greşit să tragi concluzii pripite după o singură şedinţă sau participând la clasa unui singur instructor, întrucât tematicile sunt variate şi de cele mai multe ori, există mai mulţi instructori în fiecare studio”, declară profesoara de yoga.
4. Există o comunitate? “În funcţie de cât de mult doreşti să socializezi sau îţi doreşti să înveţi, o comunitate vine şi susţine căutările tale, mai ales dacă o căutare spirituală intră în aria ta de interes. Practica împreună cu alte persoane, te poate ajuta să progresezi rapid şi să îţi aducă un confort sporit emoţional. Recomandarea mea ar fi să eviţi clasele private, întrucât trăind în societate, ne dorim conectare, relaţii şi idei noi”, afirmă Dana Ţupa.
5. Caută un instructor sau profesor yoga care te provoacă în procesul autodepăşirii personale. “Avem nevoie de feedback pentru practica noastră şi în acelaşi timp, de îndrumare, pentru că uneori, există o diferenţă între ceea ce credem că ni se potriveşte ca stil, nivel şi experienţă personală. Cu atât mai mult, cu cât suntem la început de drum, avem nevoie de îndrumare sau consultanţă, pentru a decide primii paşi, aceştia constituind o temelie pentru practica ulterioară. Nu poţi construi o casă fără o temelie solidă, şi pentru aceasta, ai nevoie de specialişti la care să apelezi, cu experienţă cât mai mare. Este important să se genereze şi o bună conexiune cu acel instructor, la ora căruia să te simţi bine, dar în acelaşi timp să îţi depăşeşti cercul tău de confort”, spune specialistul în practica yoga.
6. Culege date despre profesorii care predau în acea şcoală! “Şcolile de yoga acreditate internaţional sunt obligate prin statut să aibă instructori principali, de asemenea, acreditaţi internaţional, însă există şi cursanţi coordonaţi de aceştia să devină profesori acreditaţi internaţional. Să spunem că sunt în perioada rezidenţiatului şi abia în această perioadă îşi descoperă specializarea. În funcţie de preferinţele noastre, se recomandă să ne alegem instructorul de yoga, deoarece există specializări multiple. Eu le recomand cursanţilor mei, atunci când îşi aleg un instructor din echipa mea, să citească CV-urile lor, să le urmărească postările sau videoclipurile de pe Facebook sau Instagram, pentru ca mai apoi să aleagă profesorul cu care ar putea lucra uşor, atât din punct de vedere al personalităţii, cât şi al stilului de predare”, afirmă profesoara de yoga.
7. Citeşte articolele de specialitate din rubrica de bloguri. “Majoritatea profesorilor acreditaţi internaţional participă foarte des la conferinţe, congrese şi ateliere de lucru internaţionale şi apoi se întorc în ţară cu un bagaj de cunoştinţe îmbogăţit. De regulă, acea experienţă este transpusă sub formă de articole pe blogurile personale sau pe blogurile şcolilor de yoga unde susţin cursuri. Mai mult decât, instructorii împărtăşesc aceste învăţături şi practica lor, prin clase, seminarii sau workshop-uri. Acolo, majoritatea iubitorilor de yoga găsesc răspunsurile la întrebări despre practica yoga, despre abordări în domeniu şi îşi pot solidifica imaginea despre calitatea şcolii unde urmează cursurile”, menţionează Dana Ţupa.
8. Cere un pachet personalizat pentru nevoile tale, mai ales dacă te afli la început de drum! “Un aspect foarte important este dat de satisfacerea nevoilor cursantului. Atât profesorul, cât şi şcoala îşi organizează, de regulă, cursurile după nevoile principale ale cursanţilor. De obicei, majoritatea şcolilor de yoga au cursuri personalizate în funcţie de mai multe criterii (gradul de dificultate – începători sau avansaţi, după vârste – pentru copii, pentru adolescenţi, pentru adulţi, pentru seniori etc.). Recomandarea mea este să viziteze personal şcoala de yoga, să-şi cunoască personal viitorii instructori, să analizeze bine cum se desfăşoară o oră de clasă şi să aleagă în cunoştinţă de cauză. În general există posibilitatea de a testa o clasă sau un minim de timp, astfel încât să ai posibilitatea de a decide dacă ţi se potriveşte respectiva clasă sau instructor”, conchide specialistul.


Articole înrudite