O echipă de cercetători americani de la Universitatea din Utah a descoperit în partea de jos a Oceanului Pacific un supervulcan capabil să distrugă Pământul, potrivit Huffington Post.
După cum susţin oamenii de ştiinţă, două bule chimice, de mărimea unui continent fiecare, din roci parţial topite, înaintează lent una spre alta în Oceanul Pacific şi se pare că la un moment dat vor crea un supervulcan.
Posibila „coliziune” dintre cele două poate duce la un dezastru la scară planetară. Geologul Michael Thorne, de la Universitatea din Utah, a declarat pentru Earth and Planetary Science, că „apropierea” este lentă la o adâncime de 1.800 de leghe (1 leghe-5,55955 km) sub ocean.
El creionează două scenarii posibile în cazul impactului, dar ambele cu deznodământ trist, întrucât amândouă duc la distrugerea a milioane de specii.
Astfel, conform primului scenariu, va avea loc o erupţie gigantică, care ne va ucide pe toţi. Al doilea scenariu este de durata milenară şi vizează erupţii bazaltice, care de asemenea vor ucide omenirea.
Problema constă în faptul că două uriaşe „grămezi termochimice” de rocă topită se îndreaptă una spre alta în partea de jos a „mantalei Pământului”. Despre existenţa lor se ştie de zeci de ani, dar, iniţial, s-a crezut că acestea sunt statice.
După un studiu detaliat al undelor seismice, Thorne susţine că oamenii de ştiinţă au realizat că, de fapt, acestea se mişcă simultan. În consecinţă, bulele uriaşe topite vor crea la un moment dat o presiune gigantică sub ocean, ceea ce va duce la o explozie la suprafaţă.
„Ceea ce se pare că am descoperit este începutul unuia dintre acele evenimente eruptive care - dacă se întâmplă - poate duce la distrugeri masive pe Pământ”, spune Thorne. Din fericire, procesul decurge lent şi o eventuală coliziune s-ar putea produce peste aproximativ 100 de milioane de ani sau cam aşa ceva, adaugă el.