Atunci când temperaturile scad şi ziua se scurtează, întreg organismul nostru o simte, inclusiv pielea. Indiferent de tipul de piele pe care îl avem, iarna ne face probleme. Frigul, vântul, alimentaţia, lipsa de hidratare şi de somn duc la un aspect neplăcut al pielii şi nu numai. Cui îi place să aibă pielea uscată? Nimeni nu suporta mâncărimile, usturimile şi descuamarea pielii.... Tocmai de aceea o îngrijire potrivită poate reda frumuseţea şi comfortul pielii tale chiar şi în sezonul rece. Iată câţiva paşi esenţiali care te vor ajuta să ai grijă de cel mai mare organ al corpului nostru: pielea.
Hidratarea
Hidratarea este necesară pentru corpul nostru în fiecare sezon. Nu trebuie neglijată. Atunci când vorbim despre hidratare ne gândim şi la un consum corespunzător de lichide dar şi la aplicarea loţiunilor de corp. Iarna consumăm mai multe băuturi calde, iar ele deshidratează pielea. Trebuie să bem mai multe lichide hidratante. Dacă nu vă place apa, adăugaţi lămâie sau mâncaţi mai multe produse cu un conţinut mare de apă.
Cât despre hidratarea cu ajutorul cremelor, specialiştii recomandă să folosim creme pe bază de ulei în sezonul rece pentru că, spre deosebire de cele pe bază de apă, ele vor crea un strat protector al pielii. Însă nu toate uleiurile sunt bune pentru piele, în special pentru cea a feţei. Căutaţi creme necomedogene, adică pe bază de ulei de avocado, ulei din minerale sau de migdale.
Alimentaţia
Să ai o piele frumoasă nu înseamnă numai îngrijire la exterior, ci şi în interior. Suntem ceea ce mâncăm, de aceea, iarna, este foarte important să avem o dietă bogată în vitamine, în grăsimi sănătoase şi cu cât mai puţini carbohidraţi. Lipsa de soare, umezeala şi frigul pot fi inamicii pielii tale în sezonul alb. Alimentele bogate în Vitamina D vor avea un efect benefic asupra frumuseţii pielii noastre iar Vitamina C este un antioxidant puternic, care protejează membrana celulelor de factorii externi nocivi şi ajută la refacerea colagenului. Zincul ajută pielea atunci când intervine oboseala şi stresul, o regenerează, îi reduce inflamarea şi o vindecă. Vitamina A regenerează celulele pielii şi ţine ridurile departe.
Un somn bun
Atunci când suntem obosiţi, întreg organismul nostru reacţionează negativ. Lipsa de concentrare, depresia, apariţia răcelilor şi stresul pot şi câteva din urmările lipsei de somn. Să nu uităm că şi pielea are de suferit. Cred că toate ştiţi cât de nesuferite pot fi cearcănele. Vara ele sunt acoperite de bronz, dar iarna devin o povară. Cearcănele pot fi ameliorate cu ajutorul unei demachieri corespunzătoare şi aplicării de creme anticearcăn, prin comprese cu infuzie de albăstrele, prin machiaj, prin alimentaţie dar şi dacă avem un somn odihnitor.
Fără duşuri cu apă fierbinte
Deşi ne fac să ne simţim mult mai bine după o zi de muncă „îngheţată” şi stresantă, duşul sau baia cu apă fierbinte nu este recomandabilă pentru pielea noastră. Apa fierbinte curăţă pielea bine, însă, spre deosebire de cea călduţă, o usucă. O baie fierbinte din când în când nu strică, însă nu trebuie să devină un obicei. Recomandabile sunt duşurile calde şi rapide.
Exfolierea periodică
Faţa, mâinile şi picioarele au nevoie de exfoliere şi iarna. Veţi descoperi că, iarnă, călcâiele se usucă şi se crapă mai repede. Este esenţial ca o dată pe săptămână să îndepărtăm pielea moartă cu un gel sau o cremă potrivită. Nu trebuie să cheltuiţi averi pe ele, puteţi să le faceţi şi în casă. Nu vă trebuie decât sare sau zahăr şi un ulei (de preferat necomedogen). Acest amestec va exfolia şi va hidrata în acelaşi timp.
Crema cu protecţie solară
Da, tocmai am vorbit că lipsa de soare nu este un lucru tocmai bun pentru pielea noastră şi apoi trecem la recomandarea unei creme cu protecţie solară. Dacă plecaţi în vacanţă la munte sau dacă în oraşul în care locuiţi a nins, este recomandabil să aplicaţi o cremă cu protecţie solară. Pielea nu va simţi căldura în timpul iernii, însă vântul şi soarele o pot arde. Studiile au relevat faptul că iarna suntem mai expuşi razelor ultraviolete decât se credea până de curând.
Îngrijirea buzelor
Buzele au nevoie de o hidratare potrivită pentru că ele nu au glande care să secrete sebum. Orice balsam de buze pe bază de unt (de cacao sau de Shea) este o alegere foarte bună. Puteţi să aplicaţi de câte ori este nevoie.