17 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
1. Dragostea are aceleaşi efect ca şi cocaina: Cercetători de la Universitatea din Stanford asigură că sentimentele care stârnesc pasiuni amoroase pot fi incredibil de eficiente în uşurarea durerii. Mai exact au o putere de calmant similar cu cel al analgezicelor, sau provoacă efecte similare cu ale cocainei. În acest mic miracol care intervine la nivelul creierului este implicată dopamina, un neurotransmisor care influenţează starea de spirit, recompensa şi motivaţia.

2. Dragostea la prima vedere există: Săgeţile lui Cupidon sunt mai mult decât o legendă răspândită popular. O echipă internaţională de cercetători condusă de Stephanie Ortigue, de la Universitatea Siracusa din New York, asigură că dragostea poate fi „fulgerătoare”. În opinia sa, avem nevoie de cinci secunde pentru a ne îndrăgosti. Atunci când cădem pradă farmecelor unei persoane se activează 12 zone al creierului care lucrează împreună eliberând compuşi chimici care induc starea de euforie, precum dopamina - deja menţionată - oxitocina şi adrenalina.


3. Bărbaţii se gândesc de trei ori mai mult la sex decât femeile: Louann Brizendine, un prestigios neuropsiholog, a studiat structura cerebrală a bărbatului pentru a confirma că ceea ce era considerat până acum un stereotip este adevărat. Zona creierului masculin responsabilă cu sexualitatea este de două ori şi jumătate mai mare decât cea a creierului feminin. Cu înaintarea în vârstă ambele sexe încep să fie asemănătoare.


4. Ce poate fi la fel de excitant ca sexul? Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Westminster (Marea Britanie) asigură că descoperirea vreunui 'chilipir' sau promoţii într-o zi de shopping oferă acelaşi grad de excitaţie ca la vizionarea unui film porno. Chilipirurile şi cadourile ne fac la fel de fericiţi ca atunci când creierul este 'aprins' de o pasiunea sexuală.


5. Neuronii feminini „pocnesc” în timpul orgasmului ca floricelele de porumb la microunde: Neuropsihiatrul american Barry Komisaruk, de la Universitatea de Medicină din New Jersey, este cunoscut pentru a fi provocat orgasme la 200 de femei în laboratorul său. Obiectivul său era de a înţelege mecanismul care declanşează starea de entuziasm şi a analizat creierele femeilor în momentul juisării sau al climaxului. De exemplu, orgasmul blochează durerea menstruală în mod natural - este capabil să o reducă cu 50% - şi sporeşte sensibilitatea tactilă. Medicul susţine că la o femeie care atinge orgasmul zgomotul amplificat al neuronilor seamănă cu cel al floricelelor de porumb care pocnesc la microunde.


6. Femeile cu corpul în formă de clepsidră sunt mai atractive: Există pentru toate gusturile, dar potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe Bioligice de la Universitatea din Victoria (Noua Zeelanda), bărbaţii consideră mai atrăgătoare femeile cu trup de clepsidră, care au un corp proporţionat şi talia îngustă. Cercetătorii au folosit tehnica „eyetracking” pentru a vedea la ce se uită un bărbat când priveşte o fotografie. Subiecţii au considerat mai atrăgătoare femeile cu talie subţire, dincolo de mărimea pieptului. Şi, lucru curios, subiecţii nu au avut nevoie de mai mult de 200 de milisecunde pentru a remarca un atribut feminin.


Articole înrudite