27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primul „Pământ Extraterestru” ar putea fi descoperit până în 2014
Primul „Pământ Extraterestru” ar putea fi descoperit până în 2014
Cercetătorii din cadrul NASA au anunţat că este foarte posibil ca prima planetă care să prezinte condiţii asemănătoare cu cele de pe Terra, să fie descoperită în decursul următorilor doi ani. Astronomii au descoperit mai mult de 750 de planete din categoria numită de ei "alien planets", iar cercetătorii din cadrul NASA au reuşit să descopere prin intermediul Telescopului Spaţial Kepler alte circa 2.300 planete candidate la această categorie aparte. Categoria nu a inclus încă o exoplanetă cu caracteristicile Terrei şi care să orbiteze la o distanţă asemănătoare de un "Soare" propriu, să prezinte apă sub formă lichidă şi, eventual, forme de viaţă.
Dar situaţia se poate schimba, conform lui Shawn Domagal-Goldman, un cercetător din cadrul NASA, specializat în biologia exoplanetelor: "Cred că vom descoperi, prin intermediul telescopului Kepler, o "planetă Goldilocks" - planetă cu potenţial locuibil, unde presiunea atmosferică poate menţine apa în stare lichidă la suprafaţa sa -, în decursul următorilor doi ani. Atunci vom putea arăta cu degetul o stea pe cerul nopţii şi vom putea spune că există cu adevărat o planetă care poate susţine viaţa", declară dr. Domagal-Goldman.
NASA are în vedere lansarea unei noi misiuni spaţiale, denumită Finesse, care va folosi metoda spectroscopiei în tranzit. Finesse nu este altceva decât prescurtarea pentru "Fast Infrared Exoplanet Spectoscropy Survey Explorer", iar misiunea va avea ca obiectiv măsurarea emisiilor spectrale ale stelelor şi planetelor în două situaţii specifice - când planeta este în plan direct de observare şi când planeta respectivă este ascunsă în spatele unei stele. Misiunea va putea astfel să descopere compoziţia atmosferei planetelor studiate.
"Am descoperit atât de multe lucruri neaşteptate despre planete, încât mă aştept mereu să fiu uluit. În momentul în care vom putea studia o planetă Goldilocks, mă aştept să descoperim ceva revoluţionar cu privire la modalităţile în care viaţa interacţionează cu mediul ambiant al planetei. Natura este cu mult mai diversă decât am anticipat", conchide dr. Domagal-Goldman.


Articole înrudite