Un oraş norvegian situat la poalele unui munte, care nu este expus deloc la lumina soarelui între lunile septembrie şi martie, va avea parte de primele raze de soare pe timpul iernii prin instalarea unor oglinzi gigantice care vor reflecta lumina de pe creasta muntelui.
Situat într-o vale adâncă în districtul Telemark, la poalele unui munte, oraşul industrial Rjukan nu primeşte lumină de la soare între lunile septembrie şi martie, pentru că soarele coboară foarte mult în timpul iernii, scrie Daily Mail.
Timp de ani buni, localnicii au recurs la telecabine pentru a se bucura de câteva raze de soare pe vârful muntelui, dar în curând vor putea face acest lucru şi din casele lor. În ultimele săptămâni, trei oglinzi uriaşe au fost montate de elicoptere la 450 de metri deasupra oraşului, de o parte şi de alta a văilor.
Cunoscute ca heliostate, aceste oglinzi sunt concepute pentru a identifica mişcarea sorelui şi a reflecta lumina în jos, direct spre piaţa centrală a oraşului Rjukan. Ideea, deşi pusă în practică abia acum, a fost sugerată pentru prima dată acum 100 de ani de către un muncitor de la o centrală hidroelectrică din apropiere. Fondatorul centralei, un apreciat inginer şi industrialist norvegian, Sam Eyde, era îngrijorat că angajaţii săi nu primeau destulă lumină de la soare în timpul lunilor de iarnă. Ideea cu oglinzile nu a putut fi materializată atunci pentru că Eyde nu avea la dispoziţie tehnologia necesară, alegând în schimb construirea unei telecabine. În 2006, un proiect similar a fost concretizat cu succes în satul Viganella din nordul Italiei, a cărui populaţie suferea din aceeaşi cauză.
După cinci ani de dezbateri pe tema preluării proiectului, consiliul municipal din Rjukan a luat decizia de a investi cei 5 milioane de kroni (aproximativ 626.000 de euro) necesari pentru construirea oglinzilor. Oglinzile vor fi controlate de un computer pentru a urmări traiectoria soarelui, adaptându-se astfel la cel mai bun unghi cu scopul de a se asigura că piaţa oraşului primeşte suficientă lumină. Panourile solare vor alimenta echipamentul special pentru a spăla automat oglinzile şi a le muta apoi în poziţia iniţială. "Soarele va deveni un loc de întâlnire într-un oraş care altminteri se află în umbră", scrie într-un mesaj publicat pe site-ul turistic al Rjukanului.
Lucrările de construcţie sunt aproape de final, potrivit coordonatorului de proiect, Oystein Hagan, dar doar în septembrie, când soarele dispare, sistemul va putea fi testat corespunzător.