22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Omul gheţurilor, o mumie celebră şi extraordinar de bine conservată ce a fost descoperită în 1991 în Alpii italieni, are rude în viaţă în regiunea în care a fost găsit, conform rezultatelor unei noi analize genetice, informează LiveScience.com.

Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei Forensic Science International: Genetics, a ajuns la concluzia că mumia cu o vechime de 5.300 de ani are, în prezent, cel puţin 19 rude bărbaţi pe linie paternă.

„Putem spune că omul gheţurilor şi aceşti 19 oameni au un strămoş comun, un bărbat care a trăit în urmă cu 10.000 - 12.000 de ani”, a comentat Walther Parson, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Innsbruck, Austria, co-autor al acestui studiu. „Astfel, aceşti 19 bărbaţi sunt mai îndeaproape înrudiţi cu omul gheţurilor decât alţi oameni. De obicei ne gândim la membrii familiilor noastre atunci când vorbim de rude. Aceste date demonstrează însă că ADN-ul poate fi folosit pentru a ne urmări rudele înapoi în timp”, a mai adăugat el.

Ötzi este cel mai bine studiat om din Neolitic. Mumia sa a fost extraordinar de bine conservată în Alpii Ötztal, iar de la descoperirea sa oamenii de ştiinţă i-au studiat în detaliu atât corpul cât şi hainele şi obiectele pe care le avea la el în momentul morţii. Astfel, cercetătorii au descoperit că omul gheţurilor avea probleme cu dinţii, avea o dietă bazată pe cereale, fructe şi legume şi suferea de maladia Lyme. De asemenea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că moartea lui Ötzi a fost una violentă, omul gheţurilor căzând într-o ambuscadă. El a fost lovit la cap şi apoi a murit din cauza hemoragiei după ce o săgeată i-a străpuns o arteră în zona umărului.

Parson şi colegii săi au ajuns însă la rudele omului gheţurilor din întâmplare. Echipa de cercetători studia modul în care geografia Alpilor ar fi putut influenţa bagajul genetic al oamenilor din respectiva regiune. În cadrul acestui studiu ei au analizat materialul genetic cuprins în cromozomul Y (cromozomul care se transmite doar pe linie paternă) la aproximativ 3.700 de bărbaţi din regiune.

Echipa a descoperit faptul că 19 bărbaţi au în comun o linie genetică denumită G-L91 cu Ötzi. Este posibil ca măcar unul dintre aceşti bărbaţi să fie descendentul direct al omului gheţurilor, parte a unei linii genealogice ce se întinde peste 5.300 de ani. Chiar dacă nu există însă un descendent direct din omul gheţurilor, cercetătorii susţin că atât cei 19 bărbaţi cât şi Ötzi au împreună un strămoş comun care ar fi trăit în urmă cu cel puţin 10 milenii.


Articole înrudite