Potrivit unui cercetător britanic, legendarul Yeti ar putea fi rezultatul încrucişării între un urs polar şi unul brun. Geneticianul Bryan Sykes a spus joi că a supus unor teste ADN eşantioane de păr de animale găsite în Himalaya, relatează AFP.
„Am găsit o corespondenţă genetică între două eşantioane din Himalaya şi un strămoş al ursului polar”, a afirmat el la BBC. ADN-ul a două animale neidentificate din regiunea Ladakh (India) şi din Bhutan corespund 100% cu un eşantion prelevat din maxilarul unui urs polar, găsit în arhipelagul norvegian Svalbard, unde a trăit acum 40.000 - 120.000 de ani.
„Este un rezultat absolut neaşteptat, care ne-a surprins pe toţi”, a declarat cercetătorul într-un comunicat. „Este nevoie încă de multă muncă pentru interpretarea rezultatelor, dar ne putem gândi la explicaţii posibile. Ar putea fi o subspecie de urs brun în Himalaya, care descinde din strămoşul ursului polar. Ori este vorba de o hibridare mai recentă între ursul brun şi urmaşul ursului polar ancestral”, a adăugat el.
„Cum comportamentul lui este diferit de cel al urşilor clasici, din câte spun martorii, acesta (caracterul hibrid) ar putea fi la originea misterului şi legendei”, a apreciat omul de ştiinţă.
Mitul lui Yeti, descris adesea ca o creatură jumătate om, jumătate maimuţă, a fost alimentat de fotografii ale unor urme gigantice pe zăpadă, făcute de alpinistul britanic Eric Shipton în timpul expediţiei pe Everest din 1951. Alpinistul Reinhold Messner, care a urcat de multe ori pe vârfuri din Himalaya şi i s-a părut în 1986 că a zărit arătarea, a ajuns la concluzia în 1998, în cartea sa intitulată „Cum l-am căutat pe Yeti”, că animalul există doar în imaginaţia oamenilor, care îl confundă cu ursul brun de Himalaya.