28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oamenii de ştiinţă se mobilizează pentru a susţine misiunea AIM pentru devierea asteroizilor
Oamenii de ştiinţă se mobilizează pentru a susţine misiunea AIM pentru devierea asteroizilor

Cercetători din întreaga lume au semnat o scrisoare de susţinere a misiunii europene AIM ce are ca obiectiv testarea unor tehnici pentru devierea asteroizilor care ar putea lovi Pământul, relatează EFE.
Săptămâna aceasta, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va decide în cadrul reuniunii consiliului ministerial de la Lucerna (Elveţia) dacă sprijină misiunea AIM (Asteroid Impact Mission) şi dacă va lansa această misiune în 2020 cu scopul a ajunge la Dydimos, un sistem binar de asteroizi.
Iniţiativa a fost lansată de promotorii Zilei Asteroidului, o mişcare globală organizată anual în scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra posibilităţii impactului cu un asteroid şi a modalităţilor în care planeta noastră poate fi protejată. Ziua Asteroidului se sărbătoreşte în data de 30 iunie pentru a marca cel mai mare impact cu un asteroid din istoria noastră recentă, care a avut loc în regiunea Tunguska, la începutul secolului trecut.
Asteroizii sunt corpuri din sistemul solar care orbitează în jurul Soarelui şi au dimensiuni cuprinse între 10 metri şi 1.000 kilometri, până în prezent fiind descoperite 700.000 de astfel de corpuri, reunite în Catalogul cu asteroizi. Peste 12.000 dintre aceştia intersectează sau se apropie de orbita Pământului şi sunt numiţi generic "asteroizi geointersectori".
AIM este o navă care face parte dintr-o misiune comună a ESA cu Agenţia spaţială americană NASA, a cărei misiune este de a studia dacă este posibil să fie deviat un asteroid a cărui traiectorie s-ar putea intersecta cu Terra.
Pentru aceasta, NASA va trimite o navă denumită DART care se va ciocni de cel mai mic dintre cei doi asteroizi care formează Didymos, în timp ce AIM va orbita în jurul său şi va studia ambele corpuri şi efectele impactului.
ESA va trebui să decidă la Lucerna dacă va finanţa misiunea şi alte programe spaţiale, în timp ce ţările participante ar trebui să-şi asume angajamente în acest sens.


Articole înrudite