15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O super-Terra, descoperită de astronomi
O super-Terra, descoperită de astronomi
O nouă exoplanetă asemănătoare Pământului, denumită "super-Terra", a fost descoperită de astronomii europeni în zona habitabilă - zonă din jurul unei stele în care viaţa ar putea fi posibilă - a stelei pitice roşii Gliese 163. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul telescopului HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) care aparţine Observatorului European Austral (OEA), informează dailymail.co.uk.
Noua exoplanetă se va numi Gliese 163c, are o masă de 6,9 ori mai mare decât cea a Terrei şi o perioadă orbitală de 26 de zile. Gliese 163c se învârte în jurul stelei sale, aflată la o distanţă de 49 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Dorado. Astronomii europeni consideră că "Gliese 163c ar putea fi de 1,8 - 2,4 ori mai mare ca Terra, mărimea planetei depinzând de structura ei majoritar telurică sau acvatică".
Gliese 163c primeşte în medie cu 40% mai multă lumină de la steaua ei decât primeşte Pământul de la Soare, iar din acest motiv temperaturile de pe noua "super-Terra" sunt mai mari. Prin comparaţie, Venus primeşte cu 90% mai multă lumină de la Soare decât Pământul. "Nu cunoaştem proprietăţile atmosferei lui Gliese 163c, dar, presupunând că aceasta reprezintă o versiune la scală a atmosferei terestre, atunci temperaturile de la suprafaţa acestei planete ar putea fi în jur de 60° Celsius", au precizat cercetătorii europeni.
Cele mai complexe forme de viaţă de pe Terra - plante, animale şi chiar oamenii - nu pot să supravieţuiască la temperaturi care depăşesc în mod constant valoarea de 50° Celsius. Însă, această temperatură şi chiar valori mai mari pot fi suportate cu bine de multe alte organisme terestre care sunt obişnuite să trăiască în condiţii extreme.
Cercetătorii europeni au descoperit o a doua exoplanetă în acelaşi sistem solar, mai mare, denumită Gliese 163b, care orbitează mult mai aproape de steaua ei, la o perioadă orbitală de nouă zile. O a treia planetă, a cărei existenţă nu a fost deocamdată confirmată, ar putea orbita în acelaşi sistem solar, dar la o distanţă mult mai mare.
Cele două exoplanete din sistemul Gliese 163 au fost descoperite de echipa de savanţi coordonată de Xavier Bonfils, profesor la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble şi cercetător la Institutul de Planetologie şi Astrofizică din Grenoble. La această descoperire au contribuit şi savanţi din Franţa, Germania, Portugalia, Elveţia şi Belgia.
În prezent, şase exoplanete potenţial locuibile prezintă asemănări mari cu Terra. Cele şase exoplanete sunt: Gliese 581g, Gliese 667C c, Kepler-22b, HD 85512b, Gliese 163c şi Gliese 581d. Patru dintre aceste corpuri cereşti au fost detectate în ultimul an, din septembrie 2011 şi până în prezent.


Articole înrudite