21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ne tragem din „Mama Jurassic”, o creatură cu aspect de şoarece
Ne tragem din „Mama Jurassic”, o creatură cu aspect de şoarece
O creatură mică cu aspect hidos ar putea fi strămoşul omului. Denumită "Mama Jurassic din China" (Juramaia sinensis), fosila recent descoperită este cel mai vechi strămoş al mamiferelor. Specimenul are 160 de milioane de ani vechime şi deocamdată nu se ştie cu exactitate dacă mica creatură este strămoşul direct al mamiferelor. "Nu este sigur că este sora unei bunici sau chiar străbunica", spun cercetătorii, potrivit news.nationalgeographic.com.
Mamiferul avea labe adaptate pentru căţăratul în copaci. Acesta trăia în pădurile din zona temperată, în Jurassic, şi se hrănea numai cu insecte. Cu o greutate de numai 15 grame, mamiferul era mai uşor decât o veveriţă. "Faptul că oamenii se află pe aceeaşi scară a evoluţiei cu aceste creaturi, înseamnă că începuturile omenirii au fost destul de timide, judecând după mărimea la care am ajuns după milioane de ani de evoluţie", a spus Zhe-Xi Luo, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Pittsburgh, SUA.
Analizele făcute pe noua fosilă au demonstrat faptul că în urmă cu 160 de milioane de ani, vieţuitoarele s-au despărţit două specii, marsupiale şi animalele cu placentă. Ceea ce a determinat această despărţire, rămâne însă un mister.


Articole înrudite