O mică insectă, musculiţa de oţet, îşi poate aminti conţinutul caloric al unui aliment consumat, alegându-şi meniul în funcţie de acest aspect, susţine un studiu publicat de revista britanică „Nature” şi citat de EFE.
Cercetătorii au identificat la musculiţa „Drosophila” mai multe gene şi regiuni ale creierului care sunt legate de procesul de învăţare şi de reţinere a informaţiei metabolice, care ar putea ajuta aceste insecte să decidă ce alimente să consume.
Studiul, condus de profesorul Dongsheng Cai de la Albert Einstein College of Medicine din New York, a arătat că musculiţele îşi pierd preferinţa pentru alimentele cu un conţinut caloric normal atunci când sunt expuse unei diete mai bogate în calorii. În cadrul unui experiment, insectele au primit o hrană bogată în calorii pentru o perioadă mai lungă de timp şi s-a demonstrat că memoria lor metabolică poate fi modificată uşor prin schimbări genetice sau printr-un consum exagerat de alimente.
Mai multe studii preliminare, realizate de aceeaşi echipă, au sugerat că şoarecii ar fi dezvoltat un sistem de învăţare şi o memorie metabolică similare cu cele de la musculiţa „Drosophila”.