28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mister pe cerul Scoţiei: nor sau farfurie zburătoare?
Mister pe cerul Scoţiei: nor sau farfurie zburătoare?
Crieff, Perthshire, sudul Scoţiei. Părea un weekend liniştit pentru Brian Wilton şi soţia sa, Isobel. La un moment dat, însă, au fost martorii unei întâmplări pe care cu siguranţă nu o vor uita niciodată. Cu atât mai mult cu cât totul s-a petrecut chiar înainte de lăsarea întunericului şi într-un spaţiu foarte potrivit unui scenariu de film. Asta pentru că Crieff este situat într-o regiune muntoasă a Scoţiei şi este recunoscut pentru clădirile şi castelele sale medievale.
Plimbându-se pe străzile liniştite ale orăşelului, considerat o perfectă destinaţie de vacanţă încă de pe vremea Reginei Victoria, Brian şi Isobel au rămas cu gura căscată, uitându-se la cer. O imensă formaţiune, colorată în roşu şi negru, s-a ivit deasupra lor. Semăna perfect cu o farfurie zburătoare.
“Nu ne-a venit să credem! A fost ca scena din filmul “Close Encounters of the Third Kind”, când nava spaţială vine pe Pământ”, descrie uluitoarea imagine Brian Wilton, cel care a imortalizat momentul.
După primele clipe de uimire, în care Brian şi Isobel au rămas fără cuvinte, Brian a găsit totuşi o explicaţie pentru ceea ce au văzut. El crede că, de fapt, a fost un nor care ştiinţific se numeşte autocumulus lenticularis. Adică, un nor sub forma unei lentile, care la prima vedere pare dens, dar care se evaporă rapid. Claritatea cu care a putut fi observat şi culoarea neobişnuită au fost date, practic, de asfinţitul soarelui. Şi mai există o explicaţie. Orăşelul este situat într-o regiune muntoasa, astfel că “formaţiunea a fost produsă de faptul că aerul este “forţat” să se ridice deasupra munţilor. Aceste fenomene se întâmplă tocmai pentru că există condiţii atmosferice speciale. De obicei, astfel de nori se mişcă foarte încet”, a mai explicat Brian Wilton.


Articole înrudite