Viitorii exploratori ai Lunii ar putea într-o zi să-şi potolească setea cu apă de pe satelitul Pământului. Potrivit unui studiu publicat de revista Nature Geoscience, adâncimile astrului ar fi bogate în apă, relatează AFP.
"Am găsit semnătura apei peste tot în adâncimile Lunii, utilizând datele din satelit", a declarat pentru AFP Shuai Li, de la universitatea Brown, din Providence, în SUA, coautor al studiului.
Timp de multă vreme, Luna a fost percepută ca un astru arid, de "o magnifică dezolare" sau "complet seacă".
Prezenţa apei pe Lună nu mai este însă subiect de dezbatere în prezent. Deja în 2008 cercetătorii au descoperit molecule de apă în interiorul bucăţilor de magmă aduse pe Pământ de astronauţii din misiunile Apollo.
"Rămâne de aflat dacă aceste eşantioane reflectă condiţiile generale ale zonelor de profunzime ale Lunii sau reprezintă mai degrabă regiuni bogate în apă excepţionale, anormale într-un sol 'sec'", a spus Ralph Milliken, tot de la universitatea Brown din Providence şi coautor al studiului.
Utilizând datele din satelit, cei doi cercetători au scos în evidenţă că depozitele vulcanice conţin cantităţi excepţional de ridicate de apă, provenind din adâncurile Lunii.
"Aceste zăcăminte bogate în apă sunt repartizate la suprafaţă, ceea ce dovedeşte că apă găsită în eşantioanele Apollo nu este un caz unic", explică Ralph Milliken.
Ipoteza cea mai larg răspândită privind originea Lunii este aceea a unei coliziuni enorme între Terra şi un corp ceresc de mărimea lui Marte, la puţin timp după formarea sistemului solar.
Descoperirea acestor cantităţi mari de apă naşte însă o întrebare. Cum a putut supravieţui hidrogenul necesar pentru formarea apei temperaturilor extreme provocate de impact?
Potrivit studiului, zăcămintele conţin puţină apă (mai puţin de 0,05%), dar sunt enorme, putând atinge până la 1.000 kmp. Aşa se face că satelitul Pământului ar fi "suprinzător de bogat în apă", potrivit cercetătorilor.
Descoperire care ar putea avea o aplicaţie concretă în viitor. "Apa ar putea fi utilizată ca resursă la faţa locului cu prilejul unei viitoare explorări", a declarat Shuai Li.