28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Calota glaciară din Groenlanda, a cărei topire contribuie la creşterea nivelului mărilor, este mai sensibilă la modificările climatice decât s-a crezut până acum, sugerează un studiu publicat de revista ştiinţifică Nature Climate Change, preluat de AFP. Studii precedente au stabilit un prag de încălzire de +3,1 grade Celsius prin raport cu epoca preindustrială dincolo de care gheţarii din Groenlanda s-ar putea topi definitiv, în mai multe milenii. Acest nou studiu, bazat pe simulări pe calculator, scade acest prag la +1,6 grade Celsius (pe o plajă ce merge de la +0,8 grade Celsius la +3,2 grade Celsius), având în vedere faptul că planeta s-a încălzit deja cu 0,8 grade Celsius de la mijlocul secolului al 18-lea.
Durata de timp în care ar putea avea loc o topire totală a calotei din Groenlanda depinde de durata şi de amploarea depăşirii acestui prag: aceasta ar putea dispărea în 2.000 de ani în cazul unei încălziri de +8 grade Celsius şi în 50.000 de ani în cazul unei încălziri limitate la +2 grade Celsius, potrivit cercetătorilor de la Institutul Potsdam (PIK) şi Universitatea Complutense din Madrid.
Limitarea la 2 grade Celsius este obiectivul avut în vedere de comunitatea internaţională, însă, ţinând cont de nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de seră, lumea pare a se afla mai degrabă pe o traiectorie de +3 până la +4 grade Celsius. Groenlanda conţine, după Antarctica, cea mai importantă cantitate de apă în stare solidă de pe planetă, notează AFP.


Articole înrudite