26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gheaţa din Arctica continuă să se topească într-un ritm îngrijorător
Gheaţa din Arctica continuă să se topească într-un ritm îngrijorător
Gheaţa din Arctica s-a topit considerabil în cursul acestei veri, acoperind mai puţin de 5 milioane de kmp, au afirmat cercetătorii americani care se tem că, în următorii douăzeci de ani, gheaţa va dispărea în întregime din regiune în timpul verii, relatează AFP.
La sfârşitul acestei veri, gheaţa din Arctica acoperea o suprafaţă de numai 4,76 milioane de km2, potrivit unui raport anual al Centrului de date naţionale referitoare la gheaţă şi zăpadă al Universităţii din Colorado (NSIDC).
Potrivit datelor publicate de Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOAA), primele opt luni ale acestui an au fost la fel de calde ca în 1998, perioadă considerată drept cele mai caldă pentru pământ şi oceane. În cursul acestor opt luni, temperatura s-a ridicat în medie la 14,7 grade Celsius, nivel record egal cu cel din 1998 şi mai mare cu 0,67 grade decât media secolului al XX-lea.
Conform înregistrărilor prin satelit, este a treia oară când suprafeţele acoperite cu gheaţă din Arctica scad sub 5 milioane de kmp, iar acest lucru s-a întâmplat în cursul ultimilor patru ani, se spune în raportul NSIDC.
Mark Serreze, directorul NSIDC, afirmă că gheaţa din Arctica se topeşte în ritm mai rapid primăvara şi vara şi se formează mai puţin în timpul toamnei şi a iernii.
„Arctica, la fel ca întreaga planetă, se încălzeşte rapid, iar efectele se văd în scăderea grosimii calotei de gheaţă. Tendinţa este net în scădere”, a declarat acesta pentru AFP.
„Credem că până în 2030, în septembrie, în zona arctică nu va ma fi deloc gheaţă, va fi doar oceanul albastru”, a spus acesta.
Suprafaţa de gheaţă din această regiune a înregistrat cel mai mic nivel la sfârşitul verii anului 2007, adică 4,13 milioane de km2.


Articole înrudite