Freziile sunt plante cu flori plăcut mirositoare, îndrăgite atât pentru parfumul lor deosebit, cât şi pentru aspectul lor delicat.
Genul Freesia, originar din Africa de Sud, aparţine familiei Iridaceae şi reuneşte patru specii botanice: Freesia refracta, Freesia leichtlinii, Freesia aurea, Freesia armstrongii, din a căror încrucişare a rezultat specia horticolă Freesia x hybrida Hort., care reuneşte majoritatea soiurilor cultivate, potrivit prof. dr. Florin Toma, în volumul ''Floricultură şi artă florală''. Cea mai des întâlnită specie este Freesia refracta, cu flori de culoare galbenă şi cu un parfum puternic, îmbietor, notează site-ul www.fragrantica.ro.
Denumirea genului Freesia a fost dată de către Christian Friedrich Ecklon, botanist colecţionar de plante, în cinstea germanului Theodor Freese (1795-1876), prietenul său, cel care a introdus specia în Europa, la mijlocul secolului al XIX-lea.
Frezia este o plantă cu frunze lungi de 30-50 cm, de culoare verde deschis. Tulpina este cilindrică, înaltă de 30-50 cm, încheindu-se cu 2-4 inflorescenţe în formă de spic, alcătuite din câte 6-12 flori de culori foarte variate, de la alb, galben, crem, la roşu, roz, oranj, albastru, violet.
Există mai multe soiuri de frezii, diferenţiate de intensitatea mai mare sau mai mică a parfumului florilor, de tipul şi de mărimea acestora, de numărul de flori din inflorescenţă şi de numărul inflorescenţelor pe tija florală, dar şi în funcţie de timpurietate şi de coeficientul de înmulţire. Astfel, potrivit prof. dr. Florin Toma, printre soiurile cele mai răspândite la ora actuală, se numără Aurora, Golden Melody, Vesta, Yellow Ballet, Golden Wave, Corona, Striped Sun, Yvone, pentru freziile cu flori galbene; Diana, Balerina, Miranda, Mistral, Snow Queen, pentru cele cu flori albe; Red Diamond, Pallas, Carmen, Oberon, Sweetheart, pentru cele cu flori roşii; Rosalinde, Arosa, Kaistre, Silvery Pink, Chanson, pentru cele cu flori roz; Calvados şi Prominence, pentru cele cu flori oranj; Catalina, Uchida, Blue Heaven, Royal blue, pentru cele cu flori albastre şi Avila şi Amadeus, pentru cele cu flori violet. Unele soiuri, însă, care au o vigoare deosebită, cu flori mai mari şi mai puţin parfumate, au fost reunite într-o aşa numită grupă de ''superfrezii''.
Freziile se cultivă la noi în spaţii protejate (sere). Tuberobulbii folosiţi la plantare trebuie să aibă circumferinţa de minim 6-8 cm, pentru a obţine flori de calitate superioară. Plantarea acestora se face în lunile august-octombrie, la o adâncime de aproximativ 6 cm la începutul perioadei şi 2 cm spre sfârşitul acesteia.
În primele 7-10 săptămâni după plantare, frezia are nevoie de temperaturi moderate, de circa 15-18 grade Celsius ziua şi 13-15 grade Celsius noaptea. În următoarele două luni, temperatura se scade la 14-15 grade Celsius, iar în timpul înfloririi se creşte la 15-17 grade Celsius. În cazul în care temperatura depăşeşte 18 grade Celsius, înflorirea este întârziată, numărul de frunze creşte, iar tulpinile florale se alungesc. Pe de altă parte, dacă temperatura scade sub 12 grade Celsius, tulpinile vor fi mai scurte, iar înflorirea va fi din nou întârziată. Frezia are nevoie de apă în cantităţi moderate, dar solicită şi aerisiri frecvente ale spaţiului de cultură, potrivit prof. dr. Florin Toma. În ceea ce priveşte lumina, majoritatea autorilor consideră că cea mai mare parte a soiurilor se comportă mai bine în zilele scurte, dar cu intensitate luminoasă ridicată.
Freziile înfloresc după 4-5 luni de la începerea vegetaţiei. Se pot recolta fie cu întreaga tulpină florală, fie separat, fiecare ramificaţie cu inflorescenţa aferentă, iar momentul optim este atunci când prima floare din inflorescenţă este în faza de boboc ce stă să se deschidă.
Florile de frezie degajă o mireasmă îmbietoare, caracterizată de o aromă răcoritoare, floral-lemnoasă, cu o subtilă notă citrico-terpenică, notează site-ul www.fragrantica.ro. Există, însă, diferenţe, între soiurile de frezii şi în ceea ce priveşte parfumul, florile de frezie albă având tendinţe mai condimentate, iar cele colorate având un miros asemănător cu cel al ierbii sau al frunzelor proaspăt frecate în mână. Soiurile cu flori galbene Gold Flame, Aladdin şi Rijnveld Golden Yellow emit compuşi volatili din abundenţă, în timp ce Rose Marie,Volcano şi Bleu Heaven se disting îndeosebi prin aspect şi mai puţin prin parfum.
Datorită parfumului său deosebit de plăcut, frezia este folosită pentru obţinerea uleiurilor parfumate folosite în industria cosmetică şi în aromoterapie, dar şi pentru obţinerea parfumurilor. Nu de puţine ori, parfumul florilor de frezia a fost amintit sau a devenit chiar un motiv literar în numeroase opere, un exemplu în acest sens fiind şi romanul ''Gran Canaria'' al scriitorului britanic A. J. Cronin, care se încheie amintind de unul dintre personaje prin intermediul îmbietorului parfum: ''Nu se mai auzea niciun zgomot, însă în cameră plutea o undă de parfum distinct, îmbătător. Era parfumul florilor de frezia...''.