Termenul „carnaval” derivă din dialectul milanez („carne vale”), înseamnă literal „adio carne” şi datează de la începutul erei Creştine, când Biserica Catolică a impus ca aceste festivităţi să aibă loc doar înaintea postului Paştelui. Carnavalul este, în esenţă, o festivitate populară exuberantă ale cărei ingrediente sunt deghizările, carele alegorice şi focurile de artificii. Deşi originile carnavalului rămân obscure, cei mai mulţi sunt de acord că festivităţile au la origine ritualuri păgâne din Egiptul Antic închinate zeului Osiris.
Carnavalul de la Rio, Brazilia
Deşi carnavalul este o formă de sărbătoare populară prezentă de-a lungul întregii Americi Latine, nicăieri nu atinge exuberanţa şi senzualitatea din capitala Braziliei. Carnavalul de la Rio (9-12 februarie 2013) a culminat cu defilarea şcolilor de samba, duminică şi luni noapte, pe Sambadrom. Noutatea acestei ediţii a fost faptul că, pentru prima oară, 13 „blocos” (grupuri carnavaleşti de cartier) au defilat în cartierele sărace (favelas) din Rio, de unde au fost alungaţi traficanţii de droguri, stăpâni timp de decenii în aceste zone.
Responsabilă în mare măsură de succesul carnavalului de la Rio, samba îşi are originea în ritmurile africane aduse în Brazilia de sclavi. Arta sambei - muzica profană al cărui nume, „samba”, înseamnă dans din buric - a fost adusă la Rio de femeile din Bahia.
Carnavalul de la Veneţia, Italia
În fiecare an, între 26 ianuarie şi 12 februarie Veneţia, oraşul din lagună, este cuprins de culorile carnavalului, ţinut an de an înaintea Postului Paştelui. Procesiunile, spectacolele de commedia dell'arte, petrecerile din minusculele hanuri veneţiene, băile nocturne de mulţime şi muzica se intercalează, armonios, cu elemente strict contemporane. Vechi şi nou, jocuri de lumini futuriste şi umbre de gondolă trecând prin faţa caselor de piatră, se întrepătrund şi aduc înapoi ecourile trecutelor carnavaluri, în fiecare an.
Fiecare ediţie a Carnavalului de la Veneţia este unică, manifestările şi costumele subliniind tema aleasă. Anul acesta, manifestările au fost dedicate subiectului "Trăieşte colorat". Bâlciul de la Veneţia atrage mii de turişti din întreaga lume, care, contra unui preţ exorbitant, poartă o mască sau se plimbă cu gondola. Aici, anonimatul este cheia spre paradisul distracţiei, pentru că Veneţia este ţara măştilor. Cel mai vechi document referitor la acest carnaval datează din 2 mai 1268. În piaţa San Marco aveau, pe atunci, loc festivităţile de tir cu arcul şi arbaleta (suprimate în 1452). Acum, din cauza puhoiului de turişti, celebra piaţă devine un spaţiu aproape imposibil de traversat pe durata manifestărilor. Carnavalul a fost autorizat printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului.
Carnavalul Rosemonday, Düsseldorf, Germania
Şi Germania este o destinaţie ideală pentru iubitorii de carnaval, Köln şi Düsseldorf fiind renumite pentru petrecerile imense care sunt organizate aici în fiecare an. Ziua de 11 februarie a marcat închiderea sezonului de carnaval început la 11 noiembrie, printr-o procesiune gigant de care alegorice şi oameni costumaţi cu ocazia sărbătorii "Rosemonday" - "Lunea trandafirilor, din Düsseldorf.
Carnavalul de la Santa Cruz, Spania
Luna februarie este luna carnavalurilor şi in Spania, cele mai cunoscute fiind găzduite de oraşele Santa Cruz de Tenerife (capitala arhipelagului Insulelor Canare) (3-17 februarie 2013) şi Cadiz (Andaluzia).
Carnavalul de la Binche, Belgia
Consemnat istoric pentru prima dată în veacul al XIV-lea, Carnavalul de la Binche, Belgia a fost inclus de UNESCO, în 2003, pe lista Capodoperelor patrimoniului cultural imaterial al umanităţii şi se desfăşoară timp de trei zile, în duminica, lunea şi marţea dinaintea Postului Paştelui (10-12 februarie 2013).
Carnavalul de la Nisa, Franţa
Şi Franţa se pregăteşte de carnaval. Carnavalul de la Nisa (15 februarie - 6 martie 2013) atrage turişti din toată lumea pe Riviera Franceză pentru parade, artificii, spectacole de teatru şi muzică live. Ediţia din acest an, cea de-a 129-a se desfăşoară sub motto-ul "Regele celor cinci continente".