25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele mai mari spargeri din istoria artei
Cele mai mari spargeri din istoria artei
Furtul obiectelor de artă nu s-a născut nici în România şi nici nu i-a avut ca inspiraţie pe Gogu Steriade şi gaşca lui cu care au furat icoanele făcătoare de minuni. El e parte bine integrată în istoria artei şi o mare ameninţare anuală pentru muzee şi colecţionari. Jocul a devenit atât de periculos, încât FBI a format o echipă specială de 14 agenţi care să recupereze obiectele pentru că, după cum spun statisticile, în fiecare an se pierd 6 milioane de dolari odată cu tablourile.
Iată care au fost cele mai celebre cazuri de furt din istoria artei:
Unul dintre furturile recente de pe lista FBI-ului este cel al tabloului de Renoir, „Madeleine rezemată în cot, cu flori în păr”, o pictură impresionistă furată dintr-o locuinţă din Houston. În 2011, un hoţ cu mască de ski a intrat peste femeia care locuia în acea casă, a ameninţat-o cu pistolul şi de atunci nimeni nu a mai văzut tabloul. FBI spune că oferă o recompensă de 50 000 de dolari pentru cel care îl va găsi. Dar probabil că asta nu înseamnă nimic în comparaţie cu valoarea de un milion de dolari a picturii.
În 1990, doi hoţi îmbrăcaţi în poliţişti au intrat în Isabelle Stewart Gardener Museum din Boston şi au furat 13 obiecte de artă. Printre ele, „Concertul” de Johannes Vermeer şi „Furtună pe Marea Galileei” de Rembrandt. Prima este considerată cel mai scump tablou furat vreodată, valorând 200 de milioane de dolari, iar cea de-a doua 50 de milioane. În total, pagubele de la acest muzeu au ajuns la 500 de milioane de dolari şi niciuna dintre operele de artă nu a mai fost găsită.
Nici faimosul „Strigăt” al lui Edvard Munch nu a scăpat de hoţi. În 1994, una dintre versiunile tabloului a fost furată din Oslo, dar recuperată după câteva luni. Patru oameni au spart Galeria Naţională şi au lăsat în locul tabloului un bilet pe care scria „Graţie proastei securităţi”. Hoţi cu simţ artistic, dar şi al umorului! Pictura valorează 110 000 000 dolari.
„Vedere la mare la Scheveningen” de Vincent Gogh, faimosul tablou în care încă mai sunt (sau mai erau, la momentul în care se afla în muzeu) particule de nisip de pe plaja unde artistul l-a pictat, a dispărut în 2002. Doi hoţi s-au urcat pe o scară până pe acoperişul muzeului Van Gogh din Amsterdam şi au reuşit să fure două picturi, pe aceasta şi Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen. Niciuna dintre ele nu a fost recuperată şi valorează împreună 30 de milioane de dolari.
„Porumbel cu mazăre” de Pablo Picasso a fost furat în 2010 de la Musée d'Art Moderne de la Ville din Paris, alături de alte patru picturi, toate valorând 123 de milioane de dolari. Din păcate, hoţul a confirmat că a ascuns tabloul într-un container, care a fost golit înainte să se afle acest lucru şi tabloul a fost distrus.
„Portretul unui tânăr” de Raphael, din 1513, a fost furat din Polonia în 1940, de către nazişti. Nu a mai fost găsit, dar se presupune că valoarea lui ar atinge 100 000 000 de dolari.
Furtul „Monalisei” nu a fost doar subiect de film, ci şi realitate. S-a întâmplat în 1911, din Luvru, atunci când muzeul s-a închis o săptămână pentru investigaţii, dar tabloul a fost şi recuperat. Astăzi, valoarea sa estimată este de 743,000,000 de dolari.
Micul „Tablou cu maci” al lui Vincent van Gogh a fost furat de două ori, în acelaşi mod: hoţii i-au tăiat şi în 1978, şi în 2010 rama, pentru a-l scoate din muzeul de artă din Cairo. Valorea tabloului este de 55 000 000 de dolari.


Articole înrudite