Noi dovezi par a sugera întocmai acest lucru, faptul că dimensiunea temporală a existenţei se scurge, încet şi sigur, din Univers, iar într-o zi va dispărea complet. Această teorie radicală ar putea explica un mister cosmologic ce i-a pus mereu în încurcătură pe cercetători.
Ideea că timpul în sine ar putea înceta să existe în câteva miliarde de ani - iar totul să se oprească - a fost înaintată de profesorii Jose Senovilla, Marc Mars şi Raul Vera de la Universitatea din Þara Bascilor, Bilbao şi de la Universitatea din Salamanca, Spania. Corolarul acestei finalizări radicale a timpului ar veni ca o explicaţie alternativă pentru "energia neagră" - misterioasa forţă antigravitaţionala sugerată de unii oameni de ştiinţă pentru a explica fenomene cosmice... inexplicabile.
Totuşi, nici până azi nu ştie cu adevărat ce este această materie neagră şi de unde vine. Cei trei cercetători propun o explicaţie năucitoare. Ei spun că această energie nu există deloc şi că privim lucrurile pe dos. Spun că este o falsă impresie aceea că Universul se extinde la o rată accelerată şi că, de fapt, timpul este cel care încetineşte.
La nivel de existenţă cotidiană, schimbarea este imperceptibilă. Totuşi, ea ar fi evidentă prin măsurători la scară cosmică, în urma analizării cursului Universului de-a lungul miliardelor de ani. Schimbarea este infinitezimală din perspectiva umană, dar, în termeni de vastă perspectivă cosmologică, studierea luminii străvechi provenind de la sori care au strălucit cu miliarde de ani în urmă ar facilita măsurători concludente.
Implicaţia imediată a posibilei încetiniri a timpului, potrivit recentei teorii, este aceea că dimensiunea solitară a timpului nostru se transformă, încet, într-o nouă, a patra, dimensiune spaţială. Deşi radicale, şi multe fără precedente, aceste idei nu vin fără susţinere. Gary Gibbons, cosmolog în cadrul Universităţii Cambridge, se declară, întrucâtva, adept. "Credem că timpul a apărut în momentul Big Bang-ului. Şi dacă timpul a apărut, poate să şi dispară, nu este altceva decât efectul invers", declară specialistul.