28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Caraibe ar putea rămâne fără nuci de cocos
Caraibe ar putea rămâne fără nuci de cocos

În timp ce Starbucks promovează laptele de cocos pentru celebrele sale ''latte'', Rihanna recomandă apa de cocos drept băutură ideală pentru sportivi, iar preţul uleiului de cocos a crescut cu peste 50% în ultimul an, fermierii din Caraibe se confruntă cu o criză a acestui fruct tropical, informează Bloomberg.
Furtunile, seceta şi o boală cunoscută sub numele de ''îngălbenirea letală'', răspândită de insecte, au distrus plantaţii întregi de cocotieri, iar fermierii nu au reuşit să investească în plantarea de puieţi şi în fertilizatori pentru îmbunătăţirea productivităţii. Astfel, fermele de cocotieri din Caraibe au scăzut cu 17% în comparaţie cu 1994, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).
''Putem spune că în ritmul actual Caraibe vor rămâne fără nuci de cocos'', a declarat Compton Paul de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă din Caraibe.
Astăzi, laptele de cocos este foarte căutat ca alternativă la laptele de vacă, însă cea mai cerută este apa de cocos, bogată în potasiu şi electroliţi. Aceasta din urmă se preconizează că va deveni o industrie de 4 miliarde de dolari până în 2019, mai arată Bloomberg care citează date ale companiei de cercetare de piaţă Technavio.
În aceste condiţii, alte ţări şi-au mărit producţia pentru a acoperi cererea din ce în ce mai mare de nuci de cocos. La nivel global, fermierii au crescut procentul de culturi de cocotieri cu 14% din 1994, conform FAO.


Articole înrudite