Platforma online YouTube, înfiinţată în urmă cu 13 ani, a decis să nu mai difuzeze doar conţinuturi create de utilizatorii ei, ci şi produse proprii, în frunte cu "Cobra Kai", primul serial major al său, inspirat din franciza cinematografică "Karate Kid", informează AFP.
Acest serial, ale cărui prime 10 episoade au fost publicate online pe 02 mai 2018, doreşte să devină un produs de elită al serviciului pe bază de abonament YouTube Red, lansat în 2015.
Noua ofertă a companiei, care include şi o platformă muzicală online, are obiectivul de a dezvolta modelul economic al YouTube, bazat până acum aproape în exclusivitate pe publicitate.
YouTube Red este disponibil în prezent în cinci ţări (Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Mexic şi Coreea de Sud), însă reprezentanţii YouTube au anunţat că serviciul va deveni disponibil în alte câteva zeci de state în 2018.
Pentru a se lansa în domeniul producţiei TV şi în bătălia pentru conţinuturi de succes, marcată de o concurenţă tot mai puternică odată cu avansul înregistrat de Netflix şi Amazon şi de apropiata intrare pe această piaţă a grupului Apple, YouTube, filială a grupului Google, ce are 1,5 miliarde de utilizatori, a ales un brand de renume.
Franciza "Karate Kid" a generat începând din 1985 cinci lungmetraje de succes, care au obţinut împreună peste o jumătate de miliard de dolari în box office-ul mondial.
Semn că această saga nu a pierdut din vigoare, cel mai recent opus al seriei, lansat în 2010, a avut succes pe plan internaţional.
Seducerea generaţiei YouTube
Trei scenarişti, mari admiratori ai primului film din seria "Karate Kid", au decis să continue intriga acelei pelicule, dar cu o acţiune plasată la 30 de ani după evenimentele relatate în lungmetrajul original.
În Encino, o suburbie a metropolei Los Angeles, protagonistul Daniel LaRusso revine în acţiune, la fel ca marele rival al lui, Johnny Lawrence, ambele personaje fiind interpretate de actorii care au asigurat rolurile principale în producţia iniţială, Ralph Macchio şi William "Billy" Zabka.
"Cei trei scenarişti au fost atât de convingători, pasionaţi, clari în ceea ce voiau să facă", dar şi "respectuoşi faţă de moştenirea filmului", încât Ralph Macchio a sfârşit prin a se lăsa convins să reia acest rol, după ce a refuzat timp de 30 de ani toate proiectele ce i-au fost prezentate în acest scop.
"Aceasta este un fel de 'Star Wars' al lor", a explicat Ralph Macchio, care, la 56 de ani, pare să sfideze trecerea timpului, în cadrul unei mese rotunde organizate în marja Festivalului de Film Tribeca.
"Ei ştiu mai multe lucruri despre film decât mine, ceea ce poate fi puţin cam înspăimântător", a adăugat actorul american.
Dând însă dovadă şi de originalitate, scenariştii au plasat în centrul intrigii noului serial personajul Johnny, care, în filmul original, era prezentat doar în opoziţie faţă de personajul central, Daniel LaRusso.
Noul serial busculează astfel "maniheismul" existent în numeroase filme de arte marţiale şi explorează complexitatea lui Johnny, un fals "băiat rău", a cărui imagine negativă a fost construită pe baza unor neînţelegeri.
Ajuns la 50 de ani, el duce o viaţă marcată de eşecuri, al căror punct de origine a fost reprezentat de lovitura de picior victorioasă ce i-a fost aplicată de Daniel în cadrul unei competiţii de karate în urmă cu 34 de ani, în secvenţa de apogeu a primului film din seria "Karate Kid".
Dar, în urma unei întâlniri, Johnny va reuşi să se reconstruiască şi să perturbe astfel echilibrul fostului rival al lui, devenit vânzător de automobile, simbol al reuşitei unei vieţi oneste.
În centrul serialului se va afla acelaşi sport, karate, dar mai ales pregătirea în artele marţiale şi raporturile sociale între adolescenţi - trei elemente esenţiale ale acelei serii cinematografice.
"Cobra Kai" deschide în acest fel o nouă eră în domeniul distribuţiei unor actori adolescenţi. Este vorba despre o modalitate de a seduce publicul tânăr prin intermediul generaţiei YouTube, ale cărei pasiuni rămân în mare parte neînţelese de către adulţi.
Scenariul a fost scris de Hayden Schlossberg, Jon Hurwitz şi Josh Heald, cunoscuţi pentru scenariile unor filme de comedie, precum cele din seria "Harold & Kumar".
YouTube a produs deja seriale pentru serviciul său Red, în special "Step Up: Hight Water", despre universul tinerilor pasionaţi de hip-hop din Atlanta. Primul episod al acelei producţii, distribuit online la sfârşitul lunii ianuarie, a generat deja peste 12 milioane de vizualizări.
În toate acele programe erau destinate aproape în exclusivitate internauţilor cu vârste mai mici de 25 de ani, în timp ce "Cobra Kai", care mizează cu ostentaţie pe cartea nostalgiei, vizează un public mult mai larg.