New York - Statele Unite ale Americii
Atunci când eşti centrul cultural şi financiar al unei ţări, poate că nu ar trebui să mai conteze faptul că guvernul îşi are sediul în cu totul alt oraş. Ei bine, în cazul New York-ului se pare că acest aspect a fost decisiv, iar autorităţile americane au decis că Washington este cea mai bună destinaţie pentru stabilirea unei capitale. Şi totuşi, în New York există circa 22 de milioane de locuitori, vorbind nu mai puţin de 160 de limbi diferite. New York-ul este, totodată, un simbol al capitalismului de tip american, al libertăţii şi al democraţiei nord-americane. Statuia Libertăţii, Times Square, Broadway, Wall Street, Chinatown, podul Brooklyn, Manhatannul, sau prestigioasele universităţi Columbia şi New York sunt doar câteva dintre simbolurile megalopolisului american. De asemenea, arhitectura acestui oraş american este reprezentativă pentru modul de viaţă din această ţară, zgârie-norii, viaţa tumultoasă şi marile centre de afaceri pot face oricând de ruşine actuala capitală a SUA. Trebuie spus şi că New York găzduieşte sediul Naţiunilor Unite. În fond, de ce ţi-ai mai dori să fii capitala Statelor Unite atunci când poţi candida cu succes la titlul de capitală a lumii?
Rio de Janeiro - Brazilia
Atunci când te referi la Brazilia, primul lucru care îţi vine în minte este oraşul Rio de Janeiro şi celebra sa plajă Copacabana. În fapt, Rio chiar a fost capitală a Braziliei şi asta până în anii '60, atunci când politicienii brazilieni au decis să construiască Brasilia, noua capitală a ţării. Cu cei 2,5 milioane de locuitori Brasilia poate concura, probabil, doar cu numărul turiştilor care vin anual pe Copacabana - peste două milioane. Cei aproximativ 12 milioane de locuitori din Rio nu par, însă, deranjaţi de pierderea statutului oraşului lor. Mai mult, ei lăsa impresia că agreează schimbarea şi au dat drumul celor mai zgomotoase şi mai exotice petreceri văzute vreodată, totul culminând cu celebrul Carnaval de la Rio. Cu şcolile sale de samba, cu zgârie-norii săi şi cu inegalabila pofta de viaţă şi de petreceri a brazilienilor din Rio, oraşul simbol al Braziliei poate concura oricând, însă, pentru titlul de capitală mondială a petrecerilor pe plajă.
Sydney - Australia
Atunci când, în anul 1908, politicienii australieni au decis ca viitorul oraş Canberra să fie capitala ţării, oraşul nu există decât pe hârtie. De fapt, totul nu a fost decât un armistiţiu intre mult mai dezvoltatele Sydney şi Melbourne, oraşe a căror populaţie o depăşeşte şi astăzi de cel puţin 10 ori pe cea a micii capitale australiene (Canberra are o populaţie de circa 352.000 de locuitori). În prezent, Canberra găzduieşte Parlamentul australian, Înalta Curte de Justiţie, precum şi sediul Guvernului. Şi totuşi, nici măcar nu se apropie de cosmopolitismul oraşului Sydney sau de tumultoasa viaţă de afaceri sau de cea de noapte din acest oraş. Practic, nu trebuie decât să întrebaţi orice turist despre locul pe care ar vrea să îl viziteze pentru prima dată în Australia. Să nu vă mire dacă vi se va răspunde tot cu o întrebare: Nu Sydney este capitala?
Casablanca - Maroc
Casablanca este cel mai mare oraş marocan, unul dintre cele mai mari centre comerciale ale Africii, cu o industrie cu mult peste alte oraşe marocane, deţine unul dintre cele mai mari porturi ale lumii şi, totodată, este una dintre destinaţiile turistice majore ale acestei ţări. Principalele universităţi şi monumente naţionale se afla tot aici. Şi totuşi, Casablanca nu a fost considerată suficient de importantă pentru a îndeplini rolul de capitală a ţării. Rabat, oraşul surclasat în mai toate domeniile de activitate de către Casablanca a câştigat acest stătut, iar fosta Republică a Piraţilor, aşa cum era numită în Evul Mediu, este astăzi, ca o ironie a sorţii, gazda tuturor ambasadelor străine din Maroc. Să mai adăugăm şi faptul că Rabat îndeplineşte rolul de capitală din anul 1956, anul câştigării independenţei acestei ţări africane.
Toronto - Canada
Dacă ai auzit de un oraş major din Canada, atunci probabil acesta este Toronto. Este cel mai mare centru urban şi, în multe aspecte, se aseamănă cu metropolele din Statele Unite ale Americii - excepţie făcând criminalitatea mult mai scăzută. Cu un procent de 49% al populaţiei născute în afara Canadei, Toronto este cel mai cosmopolit oraş al planetei. Şi totuşi, ironic, în ciuda multiculturalismului sau, a economiei şi a populaţiei net superioare altor oraşe canadiene, Toronto nu este capitală. De ce? Pentru că atunci când acest statut a fost acordat, mai precis în anul 1857, Toronto a fost considerat un oraş mult prea anglofon pentru compatrioţii săi vorbitori de limba franceză din Quebec. Capitală a fost aleasă Ottawa, al doilea oraş din Ontario după... aţi ghicit, Toronto. Măcar se poate mândri că este oraşul canadian de care toată lumea a auzit.
Mumbai - India
Cu o populaţie totală de 22,8 milioane de locuitori, dintre care 13,8 milioane trăiesc în zona urbană propriu-zisa (restul regăsindu-se în districtele Bhiwandi, Navi Mumbai, Kalyan, Thane şi Ulhasnagar), Mumbai (fostul Bombay), capitală a statului indian Maharastra, a fost declarat cel mai bogat oraş al Indiei. Nivelul ridicat de trai al acestui oraş, nivel cu mult peste media generală a Indiei, atrage anual sute de mii de locuitori din toate colţurile ţării, ceea ce face din Mumbai unul dintre oraşele cu adevărat cosmopolite ale lumii. Tot aici se află şi centrul industriei cinematografice indiene, Bollywood. Poate sună destul de curios faptul că un district a uriaşei arii metropolitane Delhi, mai precis New Delhi, a fost ales drept capitală a Indiei, mai ales că New Delhi a fost construit în secolul XX şi a devenit capitală în 1947, anul cuceririi independenţei faţă de Coroana Britanică, în detrimentul fostei capitale, Calcutta.
Istanbul - Turcia
Locuitorilor din Istanbul, şi nu numai lor, li se pare şi astăzi ciudat că străvechea metropolă bizantină şi, apoi, otomană nu mai este capitală a Turciei, şi asta după aproape 1.500 de ani în care a îndeplinit funcţia de capitală a Imperiului Bizantin şi a celui Otoman. Punct care uneşte Asia de Europa, şi totodată oraşul cu cea mai mare populaţiei europeană, Istanbulul adăposteşte un număr uriaş de monumente istorice (ar fi suficient să menţionăm numai Hagia Sofia şi Moscheea Albastră) şi este, probabil, cea mai importantă destinaţie turistică a Turciei. Chiar dacă nu mai este capitală, străvechiul Bizanţ deţine încă o economie net superioară altor oraşe turceşti. Şi atunci, cum se explică faptul că guvernul turc a ales Ankara drept principal oraş al Turciei? Motivul este unul pe cât de simplu, pe atât de greu de conceput. Atunci când Imperiul Otoman a fost înlocuit de Republica Turcă, naţionaliştii au fost convinşi că Istanbul nu este nimic altceva decât un simbol al imperialismului. Ca atare, Ankara, un străvechi oraş turc, cu origini care merg până în vremea hitiţilor, ar fi fost ideal ca simbol al modernismului.
Auckland - Noua Zeelandă
Când ne referim la Auckland, ne referim la cel mai mare şi mai dezvoltat oraş al Noii Zeelande. În fapt, aici este condensat un procent de circa 31% din întreaga populaţie a acestei ţări. Este oraşul care deţine două porturi majore şi a cărui economie surclasează orice alt oraş neozeelandez. Rata sa de dezvoltare este una impresionantă după toate standardele internaţionale. Şi totuşi, Auckland nu a fost capitală decât între anii 1841 - 1865. Atunci, politicienii neozeelandezi au ales Wellington, un oraş care în acea vreme nu număra mai mulţi de 4.900 de locuitori, dintr-un motiv cât se poate de practic... aceştia s-au temut că o capitală într-o zonă mult mai populată şi cu o etnie majoritar britanică ar duce la scindarea ţării şi la crearea unei noi colonii britanice. Acesta a fost motivul pentru care Wellington a rămas până astăzi capitala acestei ţări de la Antipozi.
Cape Town - Africa de Sud
Dacă vom numi aici numai aşezarea superbă a oraşului Cape Town, la intersecţia oceanelor Atlantic şi Indian, dacă vom pomeni prezenţa unuia dintre cei mai frumoşi munţi ai Africii în imediata sa apropiere, melanjul de naţionalităţi care formează populaţia acestei metropole, arhitectura impresionantă, bucătăria şi vibranta viaţa de noapte şi putem paria că vorbim de cea mai frumoasă capitală din lume. În schimb, autorităţile sud-africane au ales ca Pretoria să fie capitala administrativă a Africii de Sud, în timp ce Bloemfontain este cea juridică. Cape Town îşi păstrează titulatura de capitală legislativă. În schimb, cei mai mulţi dintre noi ştiu pe care dintre aceste trei oraşe îl vor alege ca primă destinaţie într-o posibilă excursie în Africa de Sud.