22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Violenţa domestică, în creştere în Ucraina
Violenţa domestică, în creştere în Ucraina

Numărul cazurilor înregistrate de violenţă domestică din Ucraina a scăzut iniţial după invazia rusă din februarie 2022, când milioane de oameni s-au refugiat din calea luptelor, dar, pe măsură ce familiile au revenit acasă sau şi-au găsit alte adăposturi, cazurile s-au înmulţit, relatează agenţia Reuters, citând noi statistici ale poliţiei.

Astfel, în primele cinci luni ale acestui an, cazurile înregistrate de violenţă domestică din Ucraina au crescut cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2022, fiind în acelaşi timp cu peste o treime mai numeroase decât cifra-record înregistrată în 2020, pe care experţii au asociat-o cu lockdown-urile din timpul pandemiei.

Potrivit mai multor oficiali şi experţi, această creştere este rezultatul nivelului ridicat de stres, dificultăţilor economice, şomajului şi traumelor legate de conflict, iar în vasta majoritate a cazurilor victime sunt femeile.

Poliţia a înregistrat în perioada ianuarie-mai 2023 un număr de 349.355 de cazuri de violenţă domestică, faţă de 231.244 în aceeaşi perioadă a lui 2022 şi 190.277 în primele cinci luni din 2021.

Majoritatea experţilor şi profesioniştilor din domeniu au declarat Reuters că se tem că această problemă se va agrava dacă războiul continuă şi se va prelungi mult după conflict, când militarii traumatizaţi se vor întoarce acasă.

În oraşul Dnipro, devenit un punct de tranzit pentru cei care se refugiază din zonele ocupate şi luptele din est şi sud, un centru pentru victimele violenţei domestice deschis în septembrie de guvern şi Fondul ONU pentru populaţie a oferit adăpost, până în mai, unui număr de 800 de persoane, în majoritate femei.

Dintre acestea, doar aproximativ 35% au depus plângeri la poliţie, potrivit unui angajat al centrului, ceea ce sugerează, notează profesioniştii din domeniu, că violenţa domestică ar putea fi mai răspândită decât arată datele poliţiei.

Tatiana Pogorila, psiholog la centrul din Dnipro, a explicat că faptul de a se afla într-un loc nefamiliar - cum este cazul celor care s-au refugiat la Dnipro din cauza luptelor - le-a făcut pe unele dintre victimele violenţei domestice şi mai dependente de abuzatori.

"Oamenii vin aici şi toată familia trăieşte poate într-o singură încăpere. Unii îşi găsesc de lucru, alţii nu, aşa că situaţia lor financiară se deteriorează. Iar acest lucru creşte nivelul de stres şi conflict, pe fondul situaţiei globale de anxietate", a spus ea.

Şi resursele statului au fost afectate de război. Potrivit comisarului ucrainean pentru politica de gen, Katerina Levcenko, o parte din adăposturile pentru femei au fost transformate în adăposturi pentru cazarea celor strămutaţi din calea luptelor şi o parte din banii de la buget alocaţi combaterii violenţei de gen au fost redirecţionaţi către armată. Banii alocaţi de stat au scăzut astfel de la 10 milioane euro în 2021 la 4,2 milioane de euro în acest an, a precizat ea.

Iulkia Usenko, şefa Departamentului pentru protecţia intereselor copiilor şi combaterea violenţei al procuraturii generale ucrainene, a subliniat că poliţia a fost alertată în privinţa potenţialelor probleme legate de revenirea de pe front a militarilor traumatizaţi. În februarie, procuratura a creat o unitate pentru supervizarea procedurilor legale legate de violenţa domestică.

Lucrătorii sociali sunt însă preocupaţi de lipsa de fonduri.

"Ne aşteptăm la un nivel foarte ridicat de violenţă", a spus Lilia Kalitiuk, directoarea centrului de servicii sociale din Dnipro, care are în administrare un adăpost pentru refugiaţi.

O persoană condamnată pentru violenţă domestică în Ucraina este pasibilă de o pedeapsă de cel mult doi ani de închisoare, mulţi condamnaţi fiind doar amendaţi la plata unor sume între 170 şi 340 de hrivne (5-10 dolari) sau primind sentinţe de muncă în folosul comunităţii.

Comisarul Levcenko a mai amintit că poliţia şi sistemul judiciar din Ucraina au fost reformate în 2015, violenţa domestică a fost incriminată şi au fost create servicii de specialitate pentru urmărirea legală acestor cazuri, adăugând că numărul sporit de cazuri înregistrate de violenţă domestică reflectă faptul că poliţia acordă mai multă atenţie acestei probleme, notează Agerpres.


Articole înrudite