25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mulţi directori de afaceri şi investitori din Europa, la fel ca omologii lor din SUA, ar fi salutat un preşedinte care e ''unul de-al lor''. Ei au avut mai multă încredere în Mitt Romney pentru a conduce economia SUA, de departe cea mai mare piaţă pentru exporturile europene, se arată într-o amplă analiză publicată de New York Times.
„Comunitatea de afaceri a fost în mod clar în favoarea lui Romney, nu este niciun secret', a declarat Fred Irwin, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din Germania. 'Comunitatea de afaceri a simţit că administraţia Obama a ignorat-o”, a adăugat el.
Pieţele bursiere europene au manifestat, miercuri dimineaţa, puţină reacţie faţă de realegerea lui Obama, dar apoi au urmat bursele americane în cursul zilei. Implicaţia este că investitorii nu sunt siguri dacă un al doilea mandat va aduce creşterea de care companiile europene, precum şi firmele americane cu operaţiuni pe continent, au nevoie urgent pentru a compensa economia în dificultate din zona euro.
În cercurile de afaceri s-a manifestat uşurarea că liderii americani au lăsat alegerile în spate iar acum se pot concentra pe probleme de politică urgente, îndeosebi aşa-numita ''fiscal cliff'' care se profilează la Washington şi riscul unei scăderi bruşte a cheltuielilor guvernului SUA. Aceasta ar fi o problemă pentru companii precum Siemens, de electronice şi inginerie cu sediul la Munchen, un furnizor major pentru guvernul american.
Dar, pe baza primului mandat al lui Obama, a existat pesimism privind faptul că preşedintele va acorda o mare prioritate Europei sau va face să progreseze proiecte economice la care europenii ţin mult, precum un acord comercial cu SUA care ar elimina tarifele la import şi export şi va unifica reglementările pentru medicamente şi alte produse ori de câte ori este posibil.
Felicitările pentru Obama din partea unor lideri europeni au venit de multe ori însoţite de o pledoarie pentru o mai mare atenţie acordată relaţiilor comerciale dintre cele două regiuni. „Trebuie să continuăm să eliminăm barierele inutile în calea comerţului şi investiţiilor transatlantice”, a declarat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, într-un comunicat de miercuri.
Mulţi şi-au exprimat însă pur şi simplu uşurarea că într-o perioadă de criză economică va exista o continuitate a personalului american şi a liniilor generale de politică, pentru a evita confuzia şi întârzierile de luni de zile care au rezultat înainte ca un nou preşedinte să preia mandatul şi să obţină în cele din urmă confirmarea cabinetului său.

„Nu există prea mult entuziasm în Europa”

„Se simte diferit de data aceasta”, a declarat Volker Perthes, directorul Institutului German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate de la Berlin. „Nu există prea mult entuziasm în Europa, dar există aşteptarea că va face ceea ce a promis să facă şi ceea ce ne-am aşteptat să facă în primul mandat. Aşteptarea este că de data aceasta va acţiona pentru moştenirea lui, nu pentru realegere”, a adăugat el.
Interesul Europei într-o redresare a SUA a fost subliniat, miercuri, de noi date economice. Comisia Europeană prognozează că UE va ieşi cu greu din recesiune anul viitor, în timp ce şomajul va rămâne ridicat. În Germania, cea mai mare economie din Europa, producţia industrială a scăzut cu 1,8% în luna septembrie comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate miercuri.
O economie în redresare în SUA nu va rezolva problemele structurale profunde şi pe cele politice din Europa, dar va contribui la sprijinirea cererii pentru produse precum Mercedes-Benz sau uleiul de măsline grecesc.
În pofida ascensiunii Chinei ca partener comercial, SUA rămân de departe cel mai mare client pentru exporturile europene. Americanii au cumpărat bunuri în valoare de 172 de miliarde de euro (219 miliarde dolari), din ianuarie până în iulie, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al UE.
Deşi mulţi lideri de afaceri europeni au simţit o afinitate cu Romney, au manifestat puţin din acea animozitate virulentă nutrită de conservatorii din SUA faţă de Obama. Preşedintele ar putea constata că este mai uşor să ajungă la compromisuri cu conservatorii de la Bruxelles decât de la Washington, notează ziarul american.
Martin Callanan, preşedintele grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni din Parlamentul European, a declarat că l-a sprijinit pe Romney, dar a adăugat într-o declaraţie: „Grupul nostru a fost mulţumit că a avut o relaţie productivă cu prima administraţie Obama şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu noua administraţie, în interesul întăririi numeroaselor noastre interese comune”.
Economiştii europeni sunt deosebit de nervoşi privind ''fiscal cliff'' - creşteri automate de impozite şi reduceri imense de cheltuieli, care ar putea surveni la începutul anului viitor, exceptând cazul în care Obama ajunge la un compromis cu republicanii din Congres.
Wolfgang Franz, care conduce comisia economică de consultanţă a guvernului german cunoscută sub numele de ''Înţelepţii'', a declarat că îl va îndemna pe Obama să înceapă lucrul imediat pentru a ajunge la un acord cu Congresul, avertizând asupra repercusiunilor pentru economiile de pe tot globul.
La Berlin şi în alte capitale există o frustrare considerabilă cu privire la impasul de la Washington, tot aşa cum SUA au criticat modul în care europenii au gestionat criza datoriilor lor. Obama a vizitat rar Europa, dar ministrul de finanţe, Timothy Geithner, a fost foarte activ în culise. Această atenţie nu a fost întotdeauna apreciată, potrivit NYTimes. Printre oficialii germani au existat plângeri potrivit cărora apelurile lui Geithner pentru mai puţină austeritate bugetară au fost concepute doar pentru a menţine unită zona euro până în ziua alegerilor americane, pentru a evita o criză care putea afecta economia SUA şi şansele lui Obama.
''Chibiţarea'' lui Geithner a fost mai apreciată în Franţa, care a susţinut de asemenea mai puţină austeritate, subliniază ziarul american.
„Este adevărat că nu e o administraţie care are în primul rând la inimă Europa”, deoarece are alte preocupări, a declarat miercuri Pierre Moscovici, ministrul francez de finanţe, la postul de radio RTL. Cu toate acestea, americanii „au fost de mare ajutor în asistarea crizei zonei euro, precum şi în dorinţa unui mai bun echilibru între austeritate şi creştere”, a adăugat el.
Geithner a semnalat că nu va rămâne în post în timpul celui de-al doilea mandat al lui Obama. Lideri europeni şi directori de afaceri speră ca succesorul său să fie mai înţelegător faţă de interesele lor.

Articole înrudite