Aproape 18% dintre europeni, adică o persoană din şase, trăiau în 2009 într-o locuinţă suprapopulată, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat, citate de AFP. Situaţia este foarte diferită de la un stat la altul, remarcă Eurostat: numai 1% dintre ciprioţi trăiesc într-o locuinţă suprapopulată, la capătul opus situându-se Letonia, unde 58% din populaţie se află în această situaţie.
Se consideră că o persoană locuieşte într-un spaţiu suprapopulat dacă familia nu dispune de o cameră pentru fiecare cuplu sau, în cazul unui persoane celibatare, dacă nu are o cameră individuală. Potrivit criteriilor europene, copiii sub 12 ani trebuie să aibă o cameră a lor, în afara cazului când există în familie copii de acelaşi sex (doi pe cameră).
Condiţiile de locuit mai sunt apreciate şi în funcţie de umiditate, luminozitate sau existenţa dotărilor sanitare, arată Eurostat în studiul său asupra modului de locuit.
Importante diferenţe există între ţările UE în privinţa dotărilor sanitare ale locuinţelor. Procentul de persoane care locuiesc într-un spaţiu fără toalete în interior variază de la sub 1% în 15 state ale UE la 43% în România, 26% în Bulgaria şi 17% în Lituania şi Letonia. În 17 ţări ale UE, mai puţin de 1% din populaţie locuieşte în spaţii fără baie sau duş, la polul opus aflându-se România, cu 41%, Letonia - 18%, Lituania şi Bulgaria - 16%, arată datele Eurostat.