Egiptul comemorează miercuri un an de la începutul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak, într-un climat de incertitudini şi tensiuni între puterea militară criticată, o mişcare de contestare în căutarea unui nou suflu şi islamiştii triumfători.
Data simbolică de 25 ianuarie, altădată "ziua poliţiei", a devenit "ziua revoluţiei" şi a fost decretată zi liberă, în amintirea manifestaţiilor care au condus la îndepărtarea de la putere a lui Mubarak, la 11 februarie. Mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), care conduce ţara, a anunţat cu o zi înaintea acestor celebrări ridicarea parţială a legii stării de urgenţă, care a fost în vigoare de la asasinarea lui Anwar el-Sadat, în octombrie 1981. Abrogarea acestei legi, care permite restricţionarea libertăţilor publice şi judecarea în faţa tribunalelor de excepţie, este cerută cu insistenţă de numeroase partide, de mişcările care au iniţiat revolte anul trecut şi de capitalele occidentale, în special Washington.
Cu ocazia împlinirii unui an de la începutul revoltei, justiţia militară a graţiat 1.960 de deţinuţi, între care şi bloggerul Maikel Nabil, arestat în martie şi condamnat la doi ani de închisoare pentru că a criticat armata. Mişcările tinerilor care au iniţiat revolta au cerut relansarea contestării, apreciind că revoluţia lor a fost confiscată de militari, pe care îi acuză că vor să continue vechiul sistem.
Atentă să îşi refacă imaginea, armata a anunţat numeroase celebrări oficiale şi parade militare pentru 25 ianuarie. Ea a cerut "păstrarea" spiritului zilei de 25 ianuarie, care a unit poporul egiptean, bărbaţii şi femeile, tinerii şi bătrânii, musulmanii şi creştinii".
Fraţii Musulmani, care savurează triumful electoral de neconceput în timpul lui Mubarak (47 la sută din mandate la recentele alegeri legislative), au anunţat că vor sărbători 25 ianuarie, dar fără să ceară o a "doua revoluţie".
Forţele de securitate şi-au multiplicat avertizările împotriva oricărei "tentative de sabotaj", un avertisment adresat militanţilor care vor să relanseze mişcarea de contestare. Amnesty International a făcut presiuni asupra autorităţilor militare să protejeze manifestanţii şi să autorizeze reuniunile paşnice.
Marele absent la aceste celebrări este Hosni Mubarak, în vârstă de 83 de ani, aflat în detenţie într-un spital din Cairo.
Principalele evenimente din Egipt după revolta din ianuarie 2011
Ianuarie 2011
- 25 ianuarie: Începutul manifestaţiilor, care mobilizează mii de persoane. Acestea au fost precedate de mai multe cazuri de autoincendieri, gest ce aminteşte de tunisianul care a declanşat revolta în ţara sa.
Februarie 2011
- 1 februarie: Peste un milion de manifestanţi în ţară. O mare de oameni în piaţa Tahrir din Cairo.
- 11 februarie: Mubarak demisionează şi predă puterea Consiliului Suprem al Forţelor Armate, condus de mareşalul Hussein Tantawi. Violenţele s-au soldat în 18 zile cu aproape 850 de morţi.
- 12 februarie: Armata promite o "tranziţie paşnică" spre o "putere civilă aleasă", apoi suspendă Constituţia şi dizolvă Parlamentul.
Martie 2011
- 19 martie: Referendum pentru revizuirea Constituţiei, în favoarea căruia au votat 77,2 la sută dintre alegători.
Aprilie 2011
- 13 aprilie: Mubarak este plasat în arest preventiv într-un spital din Sharm el-Sheikh, în Sinai (est).
- 16 aprilie: Partidul Democrat (PND, aflat la putere în timpul lui Mubarak) este dizolvat.
Mai 2011
- 7 mai: Confruntări între musulmani şi copţi (creştini din Egipt), soldate cu 15 morţi şi peste 200 de răniţi.
- 17 mai: Soţia fostului preşedinte, Suzanne, este eliberată după ce şi-a predat averea statului.
Iunie 2011
- 6 iunie: Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), provenit din mişcarea Fraţii Musulmani, este legalizat.
- 28-29 iunie: Confruntări violente între poliţişti şi manifestanţi la Cairo, soldate cu 1.000 de răniţi.
Iulie 2011
- 8 iulie: Începutul unui protest de trei săptămâni în piaţa Tahrir pentru apărarea reformelor.
- 23 iulie: Peste 200 de răniţi la Cairo în confruntările dintre manifestanţi şi susţinătorii militarilor.
- 29 iulie: Manifestaţii de mare amploare la Cairo, la apelul islamiştilor.
August 2011
- 3 august: Începutul procesului lui Hosni Mubarak pentru corupţie şi uciderea unor manifestanţi, precum şi al fiilor săi Alaa şi Gamal şi al mai multor oficiali. La începutul lui ianuarie 2012 a fost cerută pedeapsa cu moartea împotriva lui Mubarak.
Octombrie 2011
- 9 octombrie: Confruntări între copţi şi forţele de ordine la Cairo, soldate cu 25 de morţi şi peste 300 de răniţi.
Noiembrie 2011
- 19 noiembrie: Începutul confruntărilor între poliţie şi mii de manifestanţi care cer încheierea regimului militar. Cel puţin 42 de morţi în cinci zile. Demisia Guvernului.
- 22 noiembrie: Mareşalul Tantawi promite să organizeze alegeri prezidenţiale înainte de sfârşitul lui iunie 2012.
- 28 noiembrie: Prima fază a alegerilor legislative.
Decembrie 2011
- 16 decembrie: Confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi care protestează faţă de nominalizarea, în februarie, în funcţia de premier a lui Kamal el-Ganzouri, care a ocupat acest post şi în timpul lui Mubarak. Cel puţin 15 morţi în cinci zile.
Ianuarie 2012
- 11 ianuarie: Întâlnire fără precedent între Fraţii Musulmani şi numărul doi în ierarhia Departamentului american de Stat, William Burns, la Cairo.
- 21 ianuarie: Islamiştii câştigă peste două treimi din mandatele de deputat, dintre care aproape jumătate le revin Fraţilor Musulmani, arată rezultatele oficiale.
- 23 ianuarie: Islamistul Saad al-Katatni este ales preşedinte al Adunării. Armata transferă puterea legislativă acestei camere.
- 24 ianuarie: Mareşalul Tantawi anunţă că Egiptul va ridica starea de urgenţă la 25 ianuarie, cu excepţia cazului în care se înregistrează delicte violente.