25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE a aprobat: Larva gândacului de bălegar devine aliment
UE a aprobat: Larva gândacului de bălegar devine aliment

Larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă comestibilă, potrivit deciziei Uniunii Europene. Aceasta poate fi consumată ca atare, ori sub formă de pudră. Alte insecte aflate pe lista avizată de specialişti, sunt deja: viermele de făină, lăcusta călătoare şi greierele de casă, însă aşteaptă să fie avizate, muştele, mai multe tipuri de larve şi de moluşte.

Doar o singură companie din Ţările de Jos are permisiunea Comisiei Europene de a utiliza larvele de gândac de bălegar ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, imitaţii de carne şi produse de panificaţie.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este unul dintre cei care se opun unei alimentaţii care să includă insectele, potrivit Agerpres. El a spus că greierii trebuie „lăsaţi să cânte” şi ne îndeamnă să „mâncăm româneşte”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: „Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte. (...) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!"

 

Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. În urma unei cereri din partea societăţii SAS EAP Group, produsul a făcut obiectul unei evaluări ştiinţifice riguroase de către EFSA, înainte de a fi autorizat, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. 

În avizul său ştiinţific, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) spune însă că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacţii la persoanele alergice la crustacee şi la acarieni şi nu ar trebui consumate de copii.

 

Articole înrudite