23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Teoriile conspiraţiei, la zece ani după atentatele din 11 septembrie
Teoriile conspiraţiei, la zece ani după atentatele din 11 septembrie
Numeroşi americani continuă să creadă, şi după zece ani, în multiplele teorii ale conspiraţiei privind atentatele din 11 septembrie 2001, considerându-le un complot al administraţiei Bush destinat să justifice invadarea Afganistanului şi Irakului.
În pofida nenumăratelor anchete oficiale, independente sau jurnalistice şi adeseori în pofida bunului simţ, aceste teorii susţin că agenţii americani, sau israelieni, au amplasat explozibil în turnurile World Trade Center şi la Pentagon, înainte ca acestea să fie lovite de avioanele comandoului islamist. Altele sugerează că şi dacă administraţia George W. Bush nu a ordonat moartea propriilor cetăţeni, aceasta nu a făcut nimic pentru a împiedica atentatele în timp ce ştia despre pregătirea lor. Obiectivul a fost declanşarea războaielor şi reprimarea libertăţilor publice în Statele Unite.
Aceste teorii diferite au adepţii lor: în 2006, un sondaj Scripps Howard arăta că 36 la sută dintre americani credeau într-un complot organizat la vârful statului federal. Acestea au înflorit în lumea musulmană şi în alte zone, în special în Franţa, unde L'effroyable imposture (Teribila impostură), o carte a lui Thierry Meyssan publicată după atentate, s-a vândut în 200.000 de exemplare.
"Loose Change", un documentar independent, a fost vizionat de 125 de milioane de ori pe Google şi de 30 de milioane de ori pe YouTube, potrivit realizatorului Dylan Avery. Acest film rezumă diferitele teorii care contestă teoria oficială a faptelor:
- Turnurile gemene din New York nu s-ar fi putut prăbuşi de la un singur impact cu un avion de linie.
- Evoluţia Wall Street înainte de atentate arată că unii brokeri fuseseră avertizaţi.
- Peste Pentagon a căzut o rachetă a armatei americane, nu un avion.
- Zborul 93 al United Airlines nu s-a prăbuşit în Pennsylvania, ci a fost doborât în zbor.
Numeroase asociaţii de profesori universitari, de arhitecţi sau ingineri "pentru adevărul privind 11 septembrie" se consideră veritabile grupuri de cercetători care încearcă să demonteze cea mai mare manipulare din istoria americană. În opinia lor, adevăraţii nebuni sunt cei care cred versiunea oficială, aşa cum susţine David Ray Griffin, autorul cărţii The New Pearl Harbor. "În cazul în care considerăm că un miracol este o încălcare a principiilor ştiinţifice, în special ale fizicii şi chimiei, atunci s-au produs cel puţin zece miracole, dacă dăm crezare teoriei oficiale", a declarat el pentru postul de radio californian KPFA.
De la asasinarea lui Kennedy la îndoielile privind naţionalitatea lui Barack Obama, teoriile complotului au o istorie lungă în Statele Unite. Adepţii lor rămân o minoritate şi sunt ţinta celor care nu cred în conspiraţii, pe site-uri ca www.debunking911.com. Dar istoricul Kathy Olmsted, de la Universitatea California Davis, înţelege de ce unii dintre compatrioţii săi se îndoiesc de versiunea oficială, având în vedere propriile teorii ale complotului, avansate de administraţia Bush cu privire la Saddam Hussein şi Ben Laden şi despre armele deţinute de fostul preşedinte irakian. "Administraţia Bush s-a jucat cu faptele pentru a nu spune că a minţit flagrant în timpul războiului din Irak. Atunci, oamenii se întreabă cine spune adevărul despre 11 septembrie", observă Olmsted.
În opinia lui Rich Hanley, de la Universitatea Quinnipiac din Connecticut, succesul teoriilor complotului se explică şi prin traumatismul suferit de opinia publică americană: „După zece ani, multe persoane au în continuare dificultăţi în a înţelege cum 19 terorişti înarmaţi cu cuţite au putut provoca un şoc aşa de mare".


Articole înrudite