08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lansările de rachete Proton şi Rokot, suspendate în 2013 în urma unor incidente, vor fi reluate din septembrie, susţin responsabilii agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, citaţi de RIA Novosti.
Verificările efectuate după dezintegrarea rachetei Proton-M nu au condus la identificarea de erori similare celor care au determinat accidentul, la noile rachete, dar de acum, au declarat responsabilii Roskosmos, s-a sugerat înregistrarea asamblării rachetelor.
Racheta purtătoare Proton-M, având la bord trei sateliţi de navigaţie ruseşti Glonass-M, s-a dezintegrat, la 2 iulie, pe cosmodromul de la Baikonur la un minut de la lansare. Comisia însărcinată cu anchetarea accidentului a stabilit că senzorii de viteză unghiulară nu au fost corect instalaţi pe rachetă, ceea ce a condus la dezintegrarea acesteia.
Incidentul petrecut la lansarea rachetei Rokot, având la bord sateliţii Rodnik, a avut loc pe 15 ianuarie. Etajul superior Briz-KM s-a declanşat în mod accidental, ceea ce a făcut ca unul din cei trei sateliţi să se piardă.
Lansările rachetelor purtătoare uşoare din clasa Rokot ar putea fi reluate la începutul lunii septembrie, a declarat, luni, directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin, potrivit căruia problemele anterioare s-au datorat defecţiunilor din sistemul de control al etajului superior.
Directorul de la Roskosmos a adăugat că prima lansare va conţine sateliţii de comunicaţii Goneţ, iar până la sfârşitul anului sunt prevăzute între patru şi cinci lansări de rachete purtătoare Proton-M. „Þinând cont de timpii de pregătire - o lansare în trei săptămâni -, până la sfârşitul anului vom încerca să realizăm între patru şi cinci lansări a rachetei Proton, fără incidente”, a declarat oficialul rus.
Principalii responsabili de accidentul în care a fost implicată racheta Proton-M nu sunt cei care au asamblat-o, ci inginerii şi cei care au conceput-o, care nu au luat în calcul posibilitatea unei instalări incorecte a senzorilor de viteză unghiulară, care a fost cauza accidentului, conform concluziilor anchetei, a spus Popovkin. „A doua cauză, după mine, este tehnologică”, a continuat el, precizând că de la exterior este imposibil să se stabilească cu precizie unde erau instalaţi aceşti senzori ai rachetei. „Trebuie săpat cu seriozitate pentru a descoperi unde sunt instalate aceste echipamente”, a declarat el.
La rândul său, Iuri Koptev, membru în comisia de anchetă, a declarat că în timpul cercetărilor s-a înlăturat posibilitatea unei intervenţii răuvoitoare în timpul asamblării rachetei purtătoare Proton-M care s-a dezintegrat.
Luni, prim-vicepremierul rus Dimitri Rogozin care a participat la o întâlnire cu specialiştii care au avut misiunea de a elucida cauza recentului eşec al lansării rachetei Proton, a declarat că este indispensabilă fuzionarea industriilor spaţială şi aeronautică. „Este singura noastră şansă, nu vor mai exista altele”, a spus el, opinând că una din cauzele accidentelor înregistrate în ultimul timp este gestiunea ineficientă a companiilor din domeniu, provocată de „o vagă înţelegere a obiectivelor activităţii spaţiale a Rusiei”.


Articole înrudite