22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rusia declară război avortului
Rusia declară război avortului

Rusia intenţionează să interzică avortul în clinicile private în încercarea de a stopa scăderea natalităţii, în ciuda criticilor dure pe care această politică demografică le stârneşte în rândul experţilor şi activiştilor.
"După cum ştim cu toţii din exemplele istorice şi o ştie şi guvernul nostru, interdicţia nu reduce numărul de avorturi şi nici nu creşte rata natalităţii", a declarat pentru EFE Leda Garina, fondatoarea proiectului feminist "Coastele Evei".
Potrivit lui Garina, restricţiile duc în realitate la o creştere a numărului de avorturi şi urmăresc doar "întărirea controlului asupra sexualităţii" pentru a insufla femeilor sentimente de "ruşine şi frică".
"În istoria Rusiei a mai existat o perioadă de interzicere totală a avortului şi lucrurile nu s-au terminat bine, natalitatea a crescut doar în primul an de la impunerea interdicţiei, apoi femeile s-au adaptat, adică au găsit modalităţi ilegale de a întrerupe sarcina'', adaugă colega ei, activista Iulia Karpuhina.
Estimările oficiale indică faptul că în 2030 populaţia rusă va fi de 143,2 milioane de persoane, cel mai scăzut nivel din 2012, iar în 2046 este de aşteptat să scadă la 138,7 milioane de oameni.
Această prognoză preliminară a Agenţiei Federale de Statistică a fost întocmită incluzând peninsula ucraineană Crimeea - cu o populaţie de aproape două milioane de oameni -, anexată ilegal de Rusia în 2014, însă nu şi populaţia din regiunile ucrainene încorporate ilegal în Federaţia Rusă în 2022 - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Bagheta magică

În total, în primele nouă luni ale acestui an, în Rusia, ţară aflată în război cu Ucraina, pe care a invadat-o, s-au născut circa 953.000 de copii, cu 31.000 mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Fondul Social Rus estimează că anul acesta se va naşte acelaşi număr de copii ca în 1999 - adică 1,2 milioane - şi situaţia va continua să se agraveze în următorii ani.
Pentru a opri scăderea natalităţii, este nevoie de o "baghetă magică", potrivit patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.
Şi această soluţie, crede patriarhul rus, va veni cu interzicerea întreruperii voluntare a sarcinii.
"Populaţia poate creşte la o simplă atingere cu bagheta magică. Dacă rezolvăm această problemă, dacă convingem femeile să nu avorteze, statisticile (demografice) vor creşte'', a spus el.
În acelaşi sens, în urmă cu două săptămâni, Kirill le-a cerut deputaţilor să restricţioneze avorturile în clinicile private.

Clinicile iau deja măsuri

Înainte de posibila aprobare a legii, multe centre medicale au început din proprie iniţiativă să scoată întreruperea sarcinii de pe lista serviciilor oferite populaţiei.
Până acum, clinici din cel puţin cinci regiuni au făcut demersuri în acest sens.
De altminteri, republica rusă Mordovia, situată în partea europeană a ţării, a făcut pionierat în ceea ce priveşte introducerea de amenzi pentru "incitarea la avort", exemplu urmat de regiunea Tver.
În acelaşi timp, autorităţile au întărit controlul asupra medicamentelor care induc avortul şi care sunt în prezent comercializate.
Potrivit statisticilor oficiale, în Rusia se înregistrează anual aproape 400.000 de întreruperi de sarcină, cifră care a scăzut totuşi de aproape cinci ori comparativ cu anii 1990.

Gaură demografică

Între timp, specialistul independent în demografie Aleksei Rakşa a explicat într-un interviu publicat pe YouTube că actuala scădere a populaţiei din Rusia era inevitabilă din cauza "găurii demografice" în care se află ţara, în momentul în care femeile născute în anii 1990 au atins vârsta fertilă.
"Numărul femeilor aflate la vârsta fertilă a scăzut în Rusia din 2010, ceea ce este o consecinţă a crizei demografice din anii 1990", subliniază el.
Astfel, din 1987 până în 1999 - perioadă care coincide cu prăbuşirea Uniunii Sovietice - numărul naşterilor din Rusia s-a redus la jumătate, de la 2,5 milioane la 1,25 milioane pe an.
"Între anii 1990 şi începutul anilor 2000, s-au născut mai puţine fete, care acum, la rândul lor, ating vârsta fertilă", subliniază el.
Prin urmare, conform calculelor acestui expert, în 2030 numărul femeilor de vârstă reproductivă din Rusia va fi cu 40% mai mic decât în 2010.
''Uitaţi-vă la exemplul Poloniei. Cât de strictă este legislaţia antiavort, care, chiar şi aşa, nu a ajutat absolut deloc. Rata natalităţii în Polonia este mai mică decât în Rusia'', explică el, adăugând că, în realitate, este nevoie de fapt ''crească veniturile populaţiei şi să se reducă inegalităţile''.
La rândul său, activista Karpuhina insistă că "nicio lege din lume nu poate creşte semnificativ rata natalităţii", care este în scădere la nivel mondial. Iar dacă statul are nevoie de mai mulţi cetăţeni, trebuie să se preocupe "de speranţa de viaţă şi nu să poarte războaie cu alte ţări", notează Agerpres.


Articole înrudite