22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În aşteptarea Conclavului care va începe pe 12 martie şi care va alege un nou Suveran Pontif, cel de-al 266-lea din istoria Bisericii Romano-Catolice, la Roma au sosit sute de persoane, turişti şi credincioşi, precum şi peste 5.000 de jurnalişti din întreaga lume, acreditaţi pentru a urmări pregătirile şi desfăşurarea celui mai faimos scrutin din lume.
Piaţa Sfântul Petru pare un imens platou de filmare, unde se montează schele şi studiouri de televiziune, se întind cabluri, au apărut antene şi sute de microfoane. Toate televiziunile transmit în direct, 24 de ore din 24, iar circulaţia este dificilă în zona bazilicii Sfântul Petru.
Preţurile chiriilor, în interiorul zidurilor Vaticanului, s-au dublat şi au trecut de la 1.000 la peste 2.000 de euro pe săptămână, pentru un apartament de 45 de metri pătraţi. Toate acoperişurile caselor din principalul cartier de la Vatican, Borgo Pio, sunt pline de antene de televiziune şi de studiouri improvizate.
Sute de turişti şi de jurnalişti, cu aparate de fotografiat şi cu microfoane, străbat piaţa în lung şi în lat, urmărindu-i pe protagoniştii evenimentului, cardinalii sosiţi din întreaga lume. Toţi jurnaliştii, italieni şi străini, încearcă să obţină cât mai multe informaţii despre modul în care se va desfăşura Conclavul cardinalilor care vor alege un nou Suveran Pontif. În ultimele zile, „idolul” jurnaliştilor a devenit cardinalul francez Philippe Barbarin, în vârstă de 63 de ani, arhiepiscop de Lyon, care se plimbă în fiecare zi cu bicicleta prin cartierul Borgo Pio şi care soseşte la Congregaţiile generale tot „pe două roţi”, chiar şi pe ploaie. Iar mulţi tineri catolici italieni declară, în faţa microfoanelor jurnaliştilor, că ar dori ca viitorul papă să fie cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, în vârstă de 55 de ani, arhiepiscop de Manila, „cel mai simpatic şi mai zâmbitor cardinal din lume”.
"Extra omnes" la Capela Sixtină
Curiozitatea persoanelor care se află încă de duminică în piaţa Sfântul Petru este stârnită mai ales de unul dintre cele mai faimoase rituri de la Vatican, "Extra omnes", care va fi pronunţat marţi, pe 12 martie, în faţa celei mai celebre capele din lume, Capela Sixtină, care este vizitată în fiecare an de peste cinci milioane de turişti, şi care va marca începerea Conclavului care va duce la alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea.
Între timp, cei 115 cardinali electori au tras la sorţi sâmbătă camerele în care vor fi cazaţi în reşedinţa Santa Marta din incinta Vaticanului. „Camerele sunt trase la sorţi pentru ca niciun cardinal să nu îşi poată alege vecinul de cameră”, a explicat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele iezuit Federico Lombardi, în cursul conferinţei de presă care a avut loc sâmbătă la Vatican.
Cardinalii electori se vor muta la Santa Marta marţi dimineaţă, la ora locală 07:00 (08:00 ora României), în camere cu paturi comode, cu conexiune wi-fi şi televizoare de ultimă generaţie. Reşedinţa Santa Marta se află în mica piaţă cu acelaşi nume, în interiorul zidurilor Cetăţii Vaticanului, unde cardinalii vor servi şi mesele, pe întreaga perioadă a desfăşurării "celui mai faimos scrutin din lume". „Conclavul din 2005 (când a fost ales Benedict al XVI-lea) a durat puţin pentru că la Santa Marta se mănâncă prost”, a declarat sâmbătă un cardinal italian, intervievat de vaticanistul de la publicaţia irlandeză Irish Times. Una dintre camere, cea cu numărul 201, a fost rezervată pentru viitorul papă, care va rămâne în această reşedinţă câteva zile după ce va fi ales.
Casa Sfânta Marta este o clădire cu cinci etaje, dorită şi construită în anii '90 de predecesorul lui Benedict, papa polonez Ioan Paul al II-lea; este o clădire modernă, care îi va găzdui anul acesta, pentru a doua oară (după anul 2005, când a fost ales Ratzinger), pe protagoniştii Conclavului.
În fiecare dimineaţă, cei 115 cardinali electori vor fi transportaţi înspre Capela Sixtină cu mai multe microbuze, iar în fiecare seară vor fi aduşi înapoi în casa Santa Marta. Distanţa care separă reşedinţa de Capelă este de numai 700 de metri, dar electorii nu o pot străbate pe jos, deoarece, pe perioada Conclavului, le este interzis orice contact cu lumea exterioară. Cardinalilor electori le va fi interzisă şi utilizarea telefoanelor mobile, pe care vor trebui să le lase, în fiecare dimineaţă, pe o masă, în afara Capelei Sixtine. Jandarmeria de la Vatican a început să controleze toate camerele din reşedinţa Santa Marta şi va continua să facă acest lucru în fiecare seară, pe întreaga perioadă a desfăşurării Conclavului, pentru a evita orice "scurgere de informaţii" asupra modului în care cardinalii electori îşi petrec "timpul liber".
Cardinalii electori, cu vârste sub 80 de ani, se vor închide, în mare secret, în Capela Sixtină, marţi după-amiază, în jurul orei locale 16:30, şi vor vota pentru prima oară marţi seară, la ora locală 19:00.
Se prevăd două scrutine în fiecare dimineaţă, la orele locale 10:30 şi 12:00, şi alte două scrutine după-amiaza, unul la ora 17:30 şi ultimul la ora 19:00. Buletinele de vot, pe care este scris 'Eligo in Summum Pontificem', vor fi strânse într-un mic sac de velur, apoi vor fi numărate, cusute, toate împreună, cu un ac (în dreptul cuvântului 'Eligo') şi arse în soba din Capela Sixtină.
Dacă noul Pontif nu a fost ales, fumul care va ieşi din coşul de aluminiu (cu o înălţime de 30 de metri) plasat pe acoperişul Capelei Sixtine va fi negru. Dacă a fost ales (cu două treimi din voturi, deci cel puţin 77 de voturi), fumul va fi alb. În acest caz, vor bate toate clopotele de la Vatican. Se prevede şi un singur nor de fum galben, acela 'de probă', care va fi efectuată înainte de începerea lucrărilor Conclavului, pentru a verifica buna funcţionare a faimoasei sobe din Capela Sixtină.
La începutul Conclavului, Marele Maestru de Ceremonii de la Vatican, monseniorul italian Guido Marini, va pronunţa formula latină "Extra omnes", care înseamnă "Afară toţi!", şi va închide cu cheia (cum clave) uşa Capelei. La ceremonia „Extra omnes” va participa şi secretarul particular al Sanctităţii Sale Benedict al XVI-lea, Georg Gaenswein, în calitate de prefect al Casei Pontificale. Monseniorul Gaenswein va părăsi marţi, timp de o zi, reşedinţa de la Castel Gandolfo, unde îl asistă pe Papa emerit, pentru a putea fi prezent la Vatican la ceremonia „Extra omnes”.
Marţi după prânz, cardinalii electori vor pleca toţi din Capela lui Paul (Cappella Paolina), în procesiune, înainte de a intra în Capela Sixtină. Întreaga ceremonie va dura peste 90 de minute.
Înainte de a intra în Capela lui Michelangelo, cardinali electori vor jura, unul după altul, cu mâna pe Evanghelie, că vor respecta "secretul scrutinului". Şi, începând de marţi seară, ochii întregii comunităţi internaţionale se vor concentra pe un coş de 30 de metri, cu o culoare maro-roşcat, care va deveni obiectul cel mai filmat din lume.


Articole înrudite