25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şase oameni de ştiinţă italieni şi un fost oficial guvernamental urmează să fie judecaţi pentru seismul din 2009 de la L'Aquila, soldat cu moartea a 309 persoane. Procurorii spun că oamenii de ştiinţă au făcut declaraţii false, destinate să liniştească populaţia, înainte de seism, după ce au studiat sute de cutremure care afectaseră oraşul. Apărarea susţine că nu există nicio metodă de a prezice cutremurele majore, chiar şi într-o zonă activă din punct de vedere seismic.
Cazul a atras atenţia comunităţii oamenilor de ştiinţă. Peste 5.000 de oameni au semnat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui italian Giorgio Napolitano, în care susţin acuzaţii.
Cei şapte au făcut parte dintr-o comisie guvernamentală însărcinată să evalueze riscurile, după ce sute de cutremure de magnitudine mică au fost înregistrate în oraşul medieval în lunile dinainte de seism. Ei au dat publicităţii un comunicat în care au minimalizat riscurile, dar au admis că nu este posibil să aprecieze dacă se va produce un cutremur puternic sau nu. Ei au recomandat o aplicare mai strictă a măsurilor antiseismice, în special în construcţii. În noaptea în care s-a produs cutremurul, mulţi oameni au rămas în casele lor şi au murit în urma acelor declaraţii, în timp ce alţii, care au decis să rămână pe străzi, au supravieţuit, afirmă corespondentul BBC la Roma. Procurorii îi acuză pe cei şapte de "neglijenţă şi imprudenţă (...), pentru că au oferit o evaluare aproximativă, generică şi ineficientă a riscurilor legate de activitatea seismică, precum şi informaţii incomplete, lipsite de precizie şi contradictorii". Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la 15 ani de detenţie şi ar putea fi obligaţi să plătească despăgubiri de peste 30 de milioane de dolari într-un proces civil.


Articole înrudite