23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Natura a salutat memoria liderului nord-coreean Kim Jong-il, când o furtună de zăpadă s-a declanşat pe un munte sacru, iar o pasăre a venit să-şi prezinte omagiile, susţine agenţia de presă a regimului comunist, citată de AFP.
Atunci când Kim Jong-il a murit sâmbătă, gheaţa de pe lacul Chon, situat pe Muntele Paektu, s-a spart într-un zgomot asurzitor, în timp ce o furtună de zăpadă se declanşa, a afirmat agenţia KCNA joi. Muntele Paektu este situat în partea de nord a Coreei de Nord, în apropiere de frontiera chineză. Acesta este considerat sacru de nord-coreeni deoarece fondatorul ţării, Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il, a înfiinţat acolo o tabără a gherilei antijaponeze în perioada colonizării Coreei de către Japonia.
Istoriografia oficială a regimului susţine că Kim Jong-il s-a născut pe acest munte în 1942. Potrivit istoricilor străini, liderul mort săptămâna trecută s-a născut în realitate în Siberia, unde tatăl său a fugit din calea trupelor japoneze. Potrivit KCNA, furtuna de zăpadă s-a oprit brusc marţi dimineaţă, lăsând soarele să lumineze vârful acoperit de zăpadă. În acel moment, "semnătura lui Kim Jong-il a apărut pe munte, indicând «Muntele Paektu, munte sacru al revoluţiei»", a povestit agenţia, precizând că fenomenul a durat până spre seară. Ea a adăugat că o licărire a fost observată pe vârful muntelui luni, timp de jumătate de oră, după anunţul privind moartea liderului ţării.
KCNA povesteşte o altă "minune a naturii" produsă marţi în apropierea unei statui a fondatorului ţării, Kim Il-sung, în oraşul Hamhung (nord-est). "Un cocor japonez a zburat de trei ori în jurul statuii înainte de a se aşeza pe un copac. Cocorul a rămas nemişcat mult timp, cu capul plecat, înainte de a zbura spre Phenian", capitala ţării, potrivit agenţiei nord-coreene. Văzând acest fenomen, mai mulţi oficiali locali au afirmat că "acel cocor părea întristat de moartea lui Kim Jong-il, fiul cerului".
Fondatorul ţării şi fiul său fac obiectul unui cult al personalităţii care îi ridică aproape la nivel divin. Agenţia de presă oficială KCNA a dat asigurări miercuri că cinci milioane de locuitori ai capitalei Phenian s-au înghesuit să-i aducă un omagiu lui Kim Jong-il în primele 24 de ore după moartea acestuia. Populaţia Coreei de Nord este de 24 de milioane de persoane.
Fiul cel mai tânăr al lui Kim Jong-il, Kim Jong-un, a fost desemnat nou lider al ţării, devenind al treilea nume din prima dinastie comunistă a lumii.
Nord-coreenii trebuie să-şi prezinte omagiile de trei ori pe zi faţă de Kim Jong-Il
Nord-coreenii trebuie să-şi prezinte omagiile de trei ori pe zi faţă de liderul defunct Kim Jong-il, pentru a-şi arăta loialitatea faţă de dinastia comunistă, a afirmat joi un expert sud-coreean, citat de AFP.
După decesul în 1994 al tatălui lui Kim Jong-Il, fondatorul Coreei de Nord Kim Il-sung, o singură plecăciune pe zi era suficientă pentru a-şi dovedi devotamentul, a explicat Kim Young-soo, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Sogang din Seul. "Este ancorat în conştiinţa nord-coreenilor că trebuie să-şi exprime durerea cât mai intens cu putinţă atunci când moare liderul lor suprem, pentru a evita orice suspiciune privind loialitatea lor", a declarat acesta. Specialist pe tema Coreei de Nord, Young-soo a intervievat numeroşi refugiaţi nord-coreeni despre regimul comunist de la Phenian. "Nord-coreenii ştiu că cu cât îşi arată mai mult durerea cu atât este mai bine. Ceremoniile de doliu sunt într-o anumită manieră constrânse şi organizate", a subliniat el. Conform profesorului, faptul că autorităţile au cerut populaţiei să se încline de trei ori pe zi pare să indice că loialitatea faţă de Kim Jong-il este mai slabă decât cea faţă de tatăl său.


Articole înrudite