22 APRILIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Musk şi Dorsey cer abolirea legilor privind proprietatea intelectuală, declanşând un nou front în războiul dintre AI şi creatori
Musk şi Dorsey cer abolirea legilor privind proprietatea intelectuală, declanşând un nou front în războiul dintre AI şi creatori

Jack Dorsey şi Elon Musk au stârnit un val de controverse online după ce au cerut public eliminarea legilor privind proprietatea intelectuală, într-un moment în care dezbaterile despre drepturile creatorilor şi dezvoltarea inteligenţei artificiale sunt tot mai aprinse.
Jack Dorsey, co-fondator al Twitter (acum X) şi al companiei Block (fosta Square), a declanşat discuţiile în weekendul recent, printr-un mesaj postat pe platforma X: „delete all IP law” („să fie eliminate toate legile privind proprietatea intelectuală”). Replica lui Elon Musk nu s-a lăsat aşteptată: „Sunt de acord”.
Declaraţiile, scurte şi fără alte explicaţii la acel moment, au venit într-un context tensionat, marcat de procese intentate unor companii mari de AI – inclusiv OpenAI, companie co-fondată de Musk şi cu care acesta se află acum în conflict legal – pentru presupuse încălcări ale drepturilor de autor în timpul antrenării modelelor.
Reacţiile nu au întârziat. Chris Messina, investitor şi influent în zona tech, a susţinut ideea lui Dorsey, propunând ca sancţiunile pentru abuzurile în AI să fie mai echilibrate, eventual automate, evitând excesele legale din trecut, comparabile cu cele privind posesia de cannabis.
În schimb, alţi actori din industrie au reacţionat vehement. Ed Newton-Rex, fondatorul organizaţiei Fairly Trained, care promovează practici etice în AI, a descris poziţia celor doi drept o „declaraţie de război” împotriva creatorilor, ale căror lucrări riscă să fie exploatate fără consimţământ.
Scriitorul Lincoln Michel a acuzat ipocrizia declaraţiilor, amintind că niciuna dintre companiile lui Musk sau Dorsey nu ar fi existat fără protecţia oferită de legislaţia actuală privind proprietatea intelectuală. „Pur şi simplu urăsc artiştii”, a adăugat el.
Dorsey a revenit ulterior cu o serie de explicaţii, susţinând că sistemul actual este ineficient şi dominat de intermediari care extrag valoare în detrimentul creatorilor. Într-un schimb de replici cu avocata Nicole Shanahan, fostă candidată la vicepreşedinţie în echipa lui Robert F. Kennedy Jr., Dorsey a insistat că „sistemul actual limitează creativitatea şi distribuie inechitabil veniturile”.
Elon Musk, la rândul său, şi-a exprimat în trecut o poziţie similară, afirmând într-un interviu cu Jay Leno că „brevetele sunt pentru cei slabi”. Deşi a promis în urmă cu un deceniu că Tesla nu va acţiona legal împotriva companiilor care folosesc brevetele sale „cu bună credinţă”, compania a fost totuşi implicată ulterior într-un proces împotriva firmei australiene Cap-XX, ca reacţie la o plângere anterioară a acesteia.
Dorsey, cunoscut pentru susţinerea ideilor open-source, a iniţiat reţeaua descentralizată Bluesky, dar s-a distanţat de aceasta, părăsind consiliul de administraţie şi exprimându-şi nemulţumirea faţă de direcţia în care se îndreaptă proiectul.
Influenţa lui Musk asupra politicii publice este de asemenea un factor important, având în vedere implicările sale în administraţia Trump şi iniţiativele de reformare a guvernului, uneori inspirate din meme-uri. Astfel de declaraţii, aparent spontane, ar putea ajunge în curând în sfera deciziilor reale.


Articole înrudite