23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum scandalul de spionaj cauzat de NSA continuă să facă valuri în presa europeană, ministrul german de justiţie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a vorbit despre posibilitatea adoptării unor noi măsuri, concrete, pentru pedepsirea corporaţiilor americane care participă la activităţile de spionaj ale SUA.
Într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, ministrul liberal a cerut adoptarea unor legi la nivelul întregii UE, prin care să se reglementeze protecţia informaţiilor, şi a declarat că, odată ce aceste legi vor fi intrat în vigoare, "companiilor din Statele Unite care nu se vor supune acestor standarde ar trebui să li se interzică să mai facă afaceri pe piaţa europeană".
Leutheusser-Schnarrenberger a declarat că pachetul de măsuri legislative europene este necesar pentru a se putea lupta cu "spionajul generalizat al serviciilor străine de spionaj" şi că legislaţia germană privind protecţia datelor ar trebui să fie luată drept exemplu de restul UE - legile pentru protejarea intimităţii sunt mai stricte în Germania, comparativ cu SUA şi cu cea mai mare parte a Europei.
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, vorbise şi el, în iulie, despre nevoia de a fi trase la răspundere corporaţiile, ocazie cu care a propus ca tuturor companiilor europene să li se ceară să raporteze orice fel de informaţie pe care o furnizează unui guvern străin.
Leutheusser-Schnarrenberger, care va candida din nou la alegerile din septembrie din partea Partidului Liber-Democrat, de orientare liberală, nu a detaliat mai mult în privinţa sancţiunilor ce ar trebui aplicate companiilor americane, deşi pare improbabil ca Europa să interzică complet firmelor precum Google, care domină piaţa căutărilor pe internet, sau Facebook să mai facă afaceri. Amândouă aceste companii au fost implicate în scandal de documentele dezvăluite de fostul angajat din sfera serviciilor de informaţii, Edward Snowden.
Aceasta este ultima evoluţie din campania electorală germană, în care dezbaterile au ajuns să fie dominate de subiecte legate de protejarea intimităţii pe internet. Cancelarul Angela Merkel a avut de înfruntat critici din partea întregii opoziţii din cauza felului în care a gestionat scandalul NSA, iar Peer Steinbrück, candidatul Partidului Social Democrat din opoziţie pentru funcţia de cancelar, a declarat recent la postul german de televiziune ZDF că Merkel ar trebui să ceară garanţii scrise de la americani că ei vor respecta legile şi interesele Germaniei şi că nu se vor deda la spionaj industrial.
Într-un alt interviu, acordat publicaţiei Die Welt de către judecătorul Hans-Jürgen Papier de la Curtea Supremă a Germaniei, acesta a luat apărarea guvernului în ceea ce priveşte modul în care a gestionat dezbaterea pe chestiunea intimităţii. Statul are o "responsabilitate fundamentală de a-şi proteja cetăţenii de atacurile unor puteri străine", a declarat el, însă "poate fi responsabil doar pentru acele lucruri pe care are puterea legală, şi posibilitatea, să le facă". Este din ce în ce mai uşor, afirma el, ca statele să încalce libertăţile cetăţenilor altor ţări, iar aceia care sunt spionaţi nu au prea multe opţiuni la îndemână pentru a se apăra. Ca soluţie, Papier a propus încheierea unui nou acord global cu privire la protecţia datelor.
În ultimele săptămâni, serviciul german de informaţii externe (BND) a ajuns şi el să fie atacat pentru propria sa cooperare apropiată cu NSA. În ultima dezvăluire din seria publicată de Spiegel cu privire la agenţie, se arată că BND a furnizat americanilor metadatele a milioane de conversaţii telefonice, e-mail-uri şi mesaje SMS şi le-a pus la dispoziţie copii a două sisteme germane de spionaj digital, denumite Mira4 şi Veras. Leutheusser-Schnarrenberger a abordat şi acest subiect în interviul ei, declarând că "BND trebuie să pună în cele din urmă faptele pe masă".


Articole înrudite