22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
2013 a venit cu speranţe pentru comunitatea mondială de business, dar şi cu incertitudini. Companiile operează într-un mediu complex, ce include "pericole" tradiţionale, dar şi unele punctuale, corespunzătoare vremurilor moderne. Ce ne aşteaptă anul acesta? Întreruperea afacerilor şi a lanţurilor de aprovizionare, dezastrele naturale şi incendiile şi exploziile sunt cele mai mari riscuri care ameninţa companiile, aşa cum arată un studiu Allianz realizat în 28 de ţări. Modificări ale reglementărilor sau schimbări legate de piaţă reprezintă, de asemenea, riscuri importante pentru afaceri.
Cercetarea “Allianz Risk Barometer 2013” a fost realizată la finalul anului 2012 de către Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), centrul Allianz pentru asigurări industriale şi corporate. Cercetarea reuneşte opiniile a 529 de experţi în asigurări industriale şi corporate din întreg Grupul Allianz despre cele mai importante riscuri pe care companiile din diferite regiuni şi sectoare le vor avea de înfruntat în anul 2013.
Cel mai mare risc: riscul de întrerupere a afacerilor
“Companiile globale de astăzi operează într-un mediu caracterizat de riscuri complexe, ce include riscurile tradiţionale, aşa cum este cazul incendiului, dar şi riscuri ce corespund vremurilor moderne, precum riscurile cibernetice sau riscul de întrerupere a afacerilor”, explică Axel Theis, CEO al AGCS.
Experţii Allianz consideră riscul de întrerupere a afacerilor şi a lanţului de aprovizionare drept cel mai mare risc pentru companii (46% dintre răspunsuri). Multora dintre companiile care au optat pentru lanţuri de aprovizionare globale pentru a reduce costurile le lipseşte o variantă alternativă de aprovizionare.
“Dezastrul inundaţiilor din Thailanda ne-a arătat că întreruperea afacerilor unui furnizor cheie a creat efecte resimţite la nivelul unei întregii industrii”, explică specialistul în asigurări de bunuri din cadrul AGCS, Volker Munch.
Pierderile cauzate de dezastre naturale au o tendinţă de creştere
În multe cazuri întreruperea afacerilor este cauzată de dezastre naturale (cel de-al doilea mare risc, votat de 44% dintre respondenţi). Cu toate că 2012 a fost un an relativ moderat din perspectiva catastrofelor naturale - excepţie făcând uraganul Sandy - nu există niciun motiv să ignorăm aceste riscuri.
“Daunele cauzate de dezastrele naturale au crescut de 15 ori în ultimii 30 de ani. Şi ele vor continua să crească, urmare a creşterii valorii activelor asigurate în Asia în special şi dezvoltării regiunilor de coastă cu riscuri ridicate”, explică Markus Stowasser, meteorolog în cadrul Allianz Re.
Europa, la rândul său, se poate aştepta la mai multe extreme ale vremii, aşa cum este cazul ploilor abundente.
Explozii şi incendii
Unul dintre riscurile “vechi de când lumea” pe care corporaţiile îl au în vedere este riscul de incendiu şi explozie, desemnat drept cel de-al treilea cel mai important risc pentru companii. Incendiile sunt relativ rare, dar acestea pot cauza pagube importante la proprietăţi şi pot duce la întreruperea afacerilor.
Statisticile AGCS privind daunele vorbesc de la sine: în 2012, din şapte daune mari - provocatoare de pagube de peste 10 milioane de euro, fiecare - la proprietăţi industriale, şase au fost cauzate de incendiu.
”Companiile nu ar trebui să facă vreun compromis ca urmare a presiunilor economice în ceea ce priveşte standardele ridicate de protecţie împotriva incendiilor”, subliniază Paul Carter, director global consultanţă de risc în cadrul AGCS.
Eşecuri IT şi pene de curent
Conform experţilor Allianz, companiile iau unele riscuri în serios, subestimand altele. De exemplu, eşecurile IT - fie că sunt provocate de erori umane, fie că sunt rezultatul infracţionalităţii cibernetice - pot duce la pierderi economice semnificative într-o economie din ce în ce mai digitalizata. Doar 6 procente din experţii Allianz cred că aceste riscuri sunt cu adevărat conştientizate de clienţii lor. Similar, riscul penelor de curent la nivel regional se află doar în atenţia câtorva companii.
”Încrederea în rezerva de curent va scădea în viitor din cauza uzurii infrastructurii şi lipsei unor investiţii substanţiale”, explică Michael Bruch, director R&D Risk Consulting.
Dacă se produce o pană de curent, impactul este mult mai mare astăzi comparativ cu 10 sau 15 ani în urmă, în condiţiile dependenţei ridicate de tehnologiile informaţionale şi de comunicaţii, dar şi din cauza lipsei de pregătire a companiilor.


Articole înrudite